Magazin
119 ogledov

V višave s helikopterjem

Slovenijo poglejte od zgoraj. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izkoristite sončne dni za pogled iz ptičje perspektive. Panoramski poleti vabijo.
Ponudniki poletov

Iskaadventure.si (okolica Ljubljane)

Helitours.si (vzletišče Loče)

Aviofun.com (vzletišče Brnik – vsaj 3 osebe, Slovenj Gradec)

Če ste ljubitelj adrenalina, so prvi pomladni dnevi kot nalašč za panoramske polete s helikopterjem. Temperatura še ni previsoka, dnevi so sončni in ni lepšega kot pogled na prebujajočo se naravo iz ptičje perspektive. Mi smo se na zračno avanturo podali z vzletišča Podpeč z ekipo Iške Adventure.

Med zemljo in nebom
Helikopter nas je čakal sredi travnika. Po varnostnih navodilih ekipe smo si zaradi glasnosti nadeli slušalke in že smo bili pripravljeni na vzlet. Dvignili smo se nad reko Iško in poleteli proti planoti Rakitna, pod nami se je nato odprl pogled na Krim, v daljavi pa se je odpiral pogled na Ljubljansko barje z Ljubljano v ozadju. Miren polet je minil hitro in že smo se spuščali proti vzletišču ter neverjetno nežno pristali, bogatejši za izkušnjo, ki je ne bomo zlahka pozabili.

Od 70 evrov
Tovrstni panoramski poleti načeloma trajajo 15 minut, po dogovoru tudi dlje, cene pa se začnejo pri 70 evrih na osebo in dosežejo tudi 120 evrov. V Sloveniji je več ponudnikov, tako da lahko izberete vam najbližje vzletišče oziroma kraj, ki si ga želite ogledati z drugega zornega kota.

Miniitervju z Boštjanom Gačnikom, pilotom Iške Adventure

Omejitev za potnike ni


So pri poletu s helikopterjem kakšne omejitve za potnike?
Načeloma ne. Potniki morajo biti zdravi, starostne omejitve so recimo najmanj pet let, navzgor jih ni. Ravno te dni smo peljali gospo, ki je praznovala 91. rojstni dan. Seveda ne bi dovolil poleta vinjenemu človeku ali tistemu, pri katerem bi opazil, da ga je preveč strah in se boji višine.

Kakšna pa je skupna teža, ki se je ne sme preseči?
Ta helikopter je primeren za štiri osebe (trije potniki + pilot). Skupna teža (helikopter, gorivo in udeleženci) pa ne sme preseči 1.125 kilogramov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.