Magazin
21 ogledov

V vrtec postopoma

punčka, otrok, igrala, igra Žurnal24 main
Prvič v vrtec. Otroka postopno uvajajte v novo okolje in pojdite na razgovor z njegovo vzgojiteljico.

Za malčka, ki je bil vajen ves dan preživeti z mamo, sta ločenost od nje in prehod v novo, neznano okolje zelo stresna. Starši se lahko na to pripravijo.

Postopno uvajanje

Otroka je treba postopoma uvajati v vrtčevsko skupino, opozarja svetovalka iz ljubljanskega vrtca Najdihojca Božena Stritih. “Vsaj prvi teden naj bo ob otroku v oddelku odrasli, ki ga pozna in se ob njem počuti varno,” svetuje Stritihova.

Sestavite stalen urnik
“Otrok naj začne prihajati v vrtec redno vsak dan. Družina naj postopoma razvije stalnejši urnik prihajanja in bivanja otrok v vrtcu, ker stalnost in predvidljivost dajeta večji občutek varnosti,” dodaja Stritihova.

Otrok potrebuje čas
Vsak malček potrebuje svoj čas, da se privadi na novo okolje – včasih tudi več kot dva tedna, zato bodite potrpežljivi in ljubeči.

Dva tedna ali celo dlje lahko otrok joka ob poslavljanju, je doma bolj razdražljiv, vas ves čas išče po stanovanju, ne more zaspati brez vas ali več posega po dudi.

Čustvena stiska
Čim mlajši je otrok, tem več čustvene stiske ob ločevanju od staršev izrazi skozi telo. “Jok je njegov način sporazumevanja s svetom. Če je zanj novega preveč ali se odvija prehitro, pogosteje zboleva,” pravi Stritihova.

Seznanite jih z navadami
Še preden otrok začne prihajati redno v vrtec, je dobrodošlo, če se starši sestanejo z otrokovo novo vzgojiteljico. Tako jo bodo seznanili z otrokovimi
prehranjevalnimi in drugimi navadami, zdravstvenimi posebnostmi in koristnimi napotki, kar bo olajšalo malčkov prehod v novo okolje.

Ne pustite ga prehitro
“Mnogi starši raje prehitro zaključijo svojo prisotnost ob otroku v skupini in na žalost tudi mnoge vzgojiteljice že prvi dan pošljejo starše iz igralnice, češ
'poskusimo, koliko otrok zdrži brez njih'. To je strokovno vprašljiva praksa, ki nima pozitivnega učinka,”
meni Stritihova. Zato bodite vsaj prvi teden z otrokom dlje v vrtcu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.