Magazin
2 ogledov

V znamenju odpadlih koncertov

Quartissimo v Moskvi. (Foto: Zurnal24l) Žurnal24 main
Leto 2009 se počasi bliža koncu. Kaj se je dogajalo na slovenski glasbeni sceni? Nedvomno velja omeniti številne odpadle koncerte, Quartissimo, Aniko Horvat, Jazz Station in nekaj povratnikov.

EMA 2009 je pripadla skupini Quartissimo feat. Martina. S skladbo Love simphony so prepričali strokovno komisijo, ne pa tudi gledalcev. Po mnenju gledalcev je bila najboljša pesem Zaigraj muzikant skupine Langa in Mance Špik. Med glasovanjem je sicer nastopil tudi lanski zmagovalec Evrosonga Dima Bilan.
Prva trojica:
1. Quartissimo – Love Simphony
2. Omar Naber – I Still Carry On
3. Samuel Lucas – Vse bi zate dal

Quartissimo je nato nastopil na 54. evroviziji v Moskvi, kjer pa je obtičal v polfinalu. Slavil je Norvežan Alexander Rybak s pesmijo Fairytale in svoji državi priboril že tretjo zmago. Glasbeniki so nastopili na največjem odru do zdaj. Za izgradnjo le-tega so pripeljali kar 110 tovornjakov z opremo, gradili pa so ga štiri tedne. Stroški izbora so znašali 30 milijonov evrov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na MMS se dela, kar se ne sme
Zmagovalka letošnjega festivala Melodij morja in sonca je bila skupina Jazz Station s pesmijo Delam, kar se ne sme. Skupina je bila sicer po številu točk izenačena s pevko Petro Pečovnik, vendar pa je odločilo večje število točk strokovne žirije. Nagrado za najboljši stil je domov odnesla Majda Arh, nagrado za obetavnega izvajalca pa je prejel Matija Jahn. Festival se je sicer letos, medtem ko ga lani ni bilo, vrnil v nekoliko prenovljeni podobi.

Popevka v znamenju Anike Horvat
47. slovenska popevka je pripadla Aniki Horvat, ki je zapela pesem Samo ti. Pesem, za katero je prejela tudi nagrado za najboljšo interpretacijo skladbe, je napisal Rudi Bučar. Nagrada občinstva je pripadla Prifarskim muzikantom. Nagrado za najboljše besedilo je prejela Miša Čermak, avtorica pesmi Ti veš, ki jo je izvajal Gašper Rifelj, naziv mladega perspektivnega avtorja pa je pripadel Andreju Vozliču.

Pesem poletja 2009 je zaznamoval predvsem incident s plastenkami. Z odločitvijo, da zmaga pripade skupini Sexplosion, se namreč niso strinjali navijači pevca Dragana Daljevića, ki so na oder vrgli nekaj plastenk. To je zmotilo frontmana zmagovalcev Steffania, ki je začel kričati, navijačem pa je pokazal tudi sredinca.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nekateri so odpovedali ...
Poleg naših glasbenih festivalov je leto minilo v znamenju odpadlih koncertov. V Slovenijo bi morali priti svetovno znani Lenny Kravitz, Madonna in Lady Gaga. Za Madonno naj bi bile krive predvsem "nepredvidene logistične težave", čeprav je bil verjetno razlog za odpoved koncerta majhno število prodanih kart. Lenny je koncerte v Ljubljani, Rimu in Brescii odpovedal zaradi vnetega grla. Slovenski organizatorji koncerta Lady Gaga pa so obupali po tem, ko po dolgotrajnih usklajevanjih z menedžmentom niso uspeli najti skupne besede. Zvezdnica je odpovedala tudi vse ostale koncerte na balkanskem in vzhodnoevropskem tržišču. Letos je odpadel tudi koncert skupine Mando Diao.

... drugi pa so le prišli
Od koncertov zvezdnikov, ki so letos obiskali Slovenijo, velja omeniti Erosa Ramazzottija, skupino The Killers, Il Divo in tudi Joss Stone. Zadnja je nastopila na deževnem dogodku Vesolje veselja. Po lanskem polomu z Gorilazz Sound System je predstavljala prav pozitivno presenečenje. Eros Ramazzotti sicer ni napolnil Hale Tivoli, je pa koncert izpeljal izvrstno. Italijanski pevec, ki je spomladi izdal album Ali E Radici, je navdušil tudi z izražanjem podpore slovenski nogometni reprezentanci. The Killers so nastopili na Mobitelovem dogodku Džafest. Nekatere so navdušili, drugim se je koncert zdel prekratek, tretji so tožili nad tiho izvedbo ... Marca so Il Divo Ljubljano očarali z veličastno zasnovanim scenskim in kostumografskim spektaklom ter izjemno produkcijo. Pop-operni fenomen je pri nas nastopil v sklopu daljše turneje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ženske se vračajo
Po tem, ko so se lani po 40 letih glasbenega udejstvovanja poslovili člani zasedbe New Swing Quartet, letos slovenske glasbene scene ni zapustil nihče od bolj znanih izvajalcev. So se pa zato nekateri vrnili. Med njimi lahko omenimo Piko Božič Kontrec, ki se je vrnila po treh letih in pol. Takrat se je sicer umaknila zaradi družine. Njeno vrnitev je zaznamovala pesem Eno, ki jo lahko slišite na albumu Shine. Zaradi materinstva se je za nekaj časa umaknila tudi Žana, ki se je vrnila s pesmijo Ne sprašuj. Še ena povratnica je Sendi, ki si je vzela kar šest let premora. Pevka je znana (tudi) kot ena izmed prvih žensk v Sloveniji, ki so se fotografirale gole in javno priznale operacijo povečanja prsi, tudi ona pa se je pred leti umaknila zaradi družinskih obveznosti.

Na Magnificovem koncertu so "come-back" napovedale tudi Sestre, nekdanje zmagovalke EME. Na slovensko glasbeno sceno se je s pesmijo Ljubezen je padla z neba vrnila še ena odlična pevka, Tinkara Kovač.

Kaj nas čaka?
V začetku januarja bo v Kranjski Gori nastopil Gibonni, konec januarja pa v Ljubljani Michael Bolton, sloviti ameriški pevec in dobitnik dveh nagrad grammy za najboljši moški vokal. V začetku februarja bo v Celju nastopil Tony Cetinski, priljubljeni hrvaški pevec. Konec februarja bo Halo Tivoli obiskala znana skupina Plavi Orkestar, ena najbolj priljubljenih pop zasedb na področju nekanje Jugoslavije. Le nekaj dni pred njimi bo v isti dvorani zapel Chris Rea. Prav tako februarja bo v Kranjski Gori koncert Oliverja Dragojeviča. Marca nas čaka muzikal Hair, ki pripoveduje o skupini mladih iz New Yorka, ki se skupaj povežejo v nekakšno pleme. Muzikal bomo videli in slišali v izvedbi The Island Music Theatra. Marca bo Slovenijo obiskala Anahi, članica razpadle skupine RBD, ki je obnorela slovenske najstnike. O koncertih v kasnejših terminih pa vas bomo sproti obveščali na naši spletni strani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.