Magazin
18 ogledov

Vab se ne dotikajte

Vaba je namenjena lisicam in je psom neškodljiva. Kljub temu jih imejte na vrvic Žurnal24 main
V akciji cepljenja lisic proti steklini, ki bo predvidoma potekala še ves naslednji mesec, bo po Sloveniji raztresenih kar 450 tisoč vab, zato je pomembno, da veste, kako ukrepati, če se s katero srečate od blizu.

Vsak stik z vsebino vabe je treba po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije obravnavati kot ugriz stekle živali, kar veliko pove o tem, kako nevarne so človeku.

Prepoznajte vabo. Vaba s cepivom proti steklini je kvadratne oblike, premera nekaj centimetrov in zelenkastorjave barve. Izdaja jo tudi neprijeten vonj po starih ribah.

1. Prste stran
Najpomembneje je, da se vabe ne dotikate. “O tem poučite tudi otroke,” poudarjajo na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs). Prav otrokom je namreč majhen neznan predmet zelo zanimiv.

2. Sperite in ukrepajte
Če se zgodi, da ste se kljub previdnosti dotaknili vabe, področje stika dobro sperite z vodo in milom ter takoj obiščite najbližjo antirabično ambulanto. Enako ukrepajte, če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival.

3. Varno odvrzite
Če vabo najdete v bližini doma, jo varno zaščiteni s plastičnimi rokavicami ali vrečko previdno odstranite in odvrzite v smetnjak ali grm, kjer ne bo prišla v stik z ljudmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.