Magazin
27 ogledov

Vabilo na Macy

European Saxophone Ensemble Arhiv Jazz Festivala
V soboto Murray z Macy Gray, še prej pa vrsta drugih.

Jazz festival Ljubljana, ki je letos posvečen saksofonu, je v polnem zamahu, do sobotnega vrhunca v Križankah, kjer bo poleg legendarnega nemškega saksofonista Petra Brötzmanna, britanskega kontrabasista Johna Edwardsa in bobnarja Steva Nobla nastopil ameriški David Murray Infinity Quartet z Macy Gray, pa se bo predstavila še vrsta jazz virtuozov.

V Klubu Cankarjevega doma (CD) se bodo danes zvrstili mednarodna tričlanska zasedba Side A, Cene Resnik Quartet ter Brötzmann z Mahmoudom Ganio in Hamidom Drakom, jutri Dre Hočevar Trio ter saksofonisti Jonas Kullhammar, Jørgen Mathisen in İlhan Erşahin, ki prihajajo v različnih glasbenih postavah, v soboto pa se bo ogrevanje na zgoščeno večerno dogajanje v Križankah in pozneje v Klubu CD začelo že ob 10. uri na Mesarskem mostu.

Brezplačni jazz na tržnici

Na mostu oziroma na ljubljanski tržnici bo namreč (edini brezplačno) igral European Saxophone Ensemble, ki ga sestavljajo saksofonisti iz 12 držav, med njimi pa je tudi slovenska predstavnica Mateja Dolšak.

Po besedah programskega vodje festivala Bogdana Benigarja gre za enega od redkih glasbenih projektov, ki jih podpira Evropska unija, z njim pa bodo poskušali animirati občinstvo, da pride tudi na plačljive dogodke jazz festivala. "Ljudem bomo poskušali predstaviti tudi preostali del programa, ki bo prav tako v soboto in bo zelo bogat – najprej v Klubu CD, nato Križankah in nato spet v Klubu CD," je pojasnil Benigar, ki je letošnji program sestavil s Pedrom Costo, povabil pa je predvsem jazziste, ki širši javnosti morda niso znani, vendar pa si po njunem mnenju zagotovo zaslužijo priložnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.