Magazin
40 ogledov

Varanje v številkah

Stalna partnerja ali skakalca čez plot? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Flirtate, a si govorite, da je to nekaj nedolžnega? Tudi nedolžen flirt neredko zapelje v skok čez plot, posledice pa so lahko zelo neprijetne.

Nemški psiholog Ragnar Beer se je varanja lotil v raziskavi, v katero je vključil 2600 moških in žensk, ki so prevarali svojo partnerico oziroma partnerja vsaj enkrat in ki so vsaj enkrat varali ali bili prevarani. No, Beer je prišel do nekaj zanimivih ugotovitev o varanju. Številke, ki veljajo za Beerovo raziskavo, se morda zdijo suhoparne, a so zelo zgovorne.

"Spletke" trajajo. Beerova raziskava je pokazala, da je prevara, ki se zgodi kot seks za eno noč, redka. Le 12 odstotkov žensk in 15 odstotkov moških je izjavilo, da se je njihov skok čez plot zgodil kot enonočna avantura. Skoraj 60 odstotkov jih je priznalo, da je afera trajala več kot en mesec, pri ostalih pa več kot eno leto.

Nezvestoba se ponavlja. Tisti, ki so prevarali enkrat, bodo morda prevarali spet. Med moškimi, ki so skočili čez plot, jih je 49 odstotkov to naredilo enkrat, 12 odstotkov dvakrat in 22 odstotkov več kot trikrat. In ženske? 55 odstotkov jih je bilo nezvestih enkrat, 20 odstotkov dvakrat, 10 odstotkov trikrat in 15 odstotkov več kot trikrat.

Razlogi za prevaro so ... Dolgčas in zatišje v razmerju sta glavna razloga za nezvestovo pri moških in pri ženskah. Zanimiv je podatek, da je le 27 odstotkov žensk in 17 odstotkov moških vedelo, kakšne so potrebe njihovega partnerja.

Prevaranti se izdajo sami. Skoraj polovica moških in žensk je svojo prevaro izdala sama. Le trije odstotki moških in šest odstotkov žensk je, da jih partner vara, izvedelo od tretje osebe, 21 odstotkov moških in 19 odstotkov žensk pa je slučajno odkrilo, da jim je partner nezvest.

Nezvestoba se ne pozablja. In ne oprosti. Upanje, da vam bo partner oprostil in pozabil prevaro, je zaman. 43 odstotkov prevaranih moških in 61 odstotkov prevaranih žensk po pol leta še ni oprostilo svojemu partnerju. A lahko je še veliko huje. Med prevaranimi je partnerja po prevari zasovražilo 11 odstotkov moških in 20 odstotkov žensk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.