Magazin
41 ogledov

Varne točke za otroke

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Varne točke. V kratkem mreža točk v treh novih mestih po državi, prihodnje leto pokrita vsa Ljubljana.

"Še letos bomo mrežo varnih točk vzpostavili v Šmarju pri Jelšah, v začetku prihodnjega leta pa jo lahko pričakujejo tudi otroci v Kopru in Izoli," je povedala
Alja Otavnik, nacionalna koordinatorica projekta Varna točka pri Unicefu Slovenija. Pri Unicefu načrtujejo, da bodo prihodnje leto z mrežo varnih točk pokrili še tiste dele Ljubljane, ki do zdaj niso prišli na vrsto, denimo Šentvid in Črnuče.

Novembra lani je naš parlament prvi na svetu postal varna točka. Tja se je letos zatekel otrok v zelo hudi stiski.

Od nalog do praznovanj
Starši septembra v šolah dobijo zloženke, otroci pa urnike, opremljene z zemljevidom točk. "Šole in varne točke spodbujamo, naj tudi med letom poskrbijo za promocijo," je poudarila Otavnikova. Kot je dejala, se otroci na varne točke največkrat zatečejo zaradi nasilja, dosti pa jih tam najde prijazno okolje za pisanje nalog. "Zgodilo se je že, da je 12-letnik prosil za organizacijo rojstnodnevne zabave, ker doma za to ni imel pogojev," nam je zaupala.

K knjižnjici le osamljeni
V Knjižnici Otona Župančiča z otroki v stiski v treh letih, odkar je postala varna točka, še niso imeli izkušenj. To nam je zaupal Vojko Zadravec, ki je v knjižnici odgovoren za projekt. Dejal je, da je morda razlog za to tudi lokacija knjižnice v središču mesta, poleg tega pa v neposredni bližini ni nobene šole. "S kolegi smo vseeno pozorni do otrok, za katere imamo občutek, da se k nam zatekajo iz osamljenosti," je dodal. Kot pravi, se nekaj otrok pri njih počuti kot doma, s knjižničarji pa se pogovarjajo ne le o knjigah, ampak tudi o šolskih zadevah. "S kolegi se o tem pogovarjamo; upam, da ne bomo spregledali otroka v stiski," je sklenil.

Nasilje glavni vzrok
1. Nasilje. Na varno točko otroke privede domače ali medvrstniško nasilje.
2. Težave v šoli. Oglasijo se tudi zaradi težav z učitelji.
3. Osamljenost. Mnogi tam preživljajo prosti čas.

Otroke lahko varujejo vsi
Vse varne točke so opremljene z nalepko smejoče se hiške. Varna točka lahko postane vsak javno dostopen prostor, najbolje v bližini šole oziroma na kritičnih mestih. Odprt mora biti ves dan, otroku pa mora biti na voljo vsaj stol, če ne prostor, kjer lahko v miru zaupa težave. Zaposleni morajo biti pripravljeni prostovoljno pristopiti k projektu.

Ob dnevu otroka
V torek, 23. novembra, bo ob 11. uri v MiniTeatru na Križevniški ulici 1 v Ljubljani podelitev priznanj šolam, ki se v sklopu projekta Povej! Spregovorimo o nasilju med otroki uspešno spopadajo z medvrstniškim nasiljem. Gostitelj bo ambasador projekta Boštjan Gorenc - Pižama, nastopila pa bosta Murat & Jose.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.