Magazin
21 ogledov

Več ljubezni, manj stresa

Povprečna starost mame ob rojstvu prvega otroka je 30,1 leta. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Ljudje, ki so v najzgodnejšem obdobju svojega življenja dobivali dovolj pozornosti od svoje mame, se bolje znajdejo v stresnih situacijah.

Najnovejše raziskave so pokazale zanimive rezultate, ki prikazujejo, kako najzgodnejše življenje dojenčka vpliva na stres v dobi odraslosti. Dojenčkove izkušnje se močno odražajo v odzivanju na stres v poznejših letih. Dojenčki, ki so dobivali veliko materine ljubezni, skrbi in nežnosti, se v kasneje bolje znajdejo v medsebojnih odnosih in se lažje spopadajo s stresnimi okoliščinami, je pokazala raziskava.

V raziskavi so zajeli 482 ljudi, zanimala pa jih je navezanost matere in otroka, ko je imel ta osem mesecev. Pri vsakem desetem udeležencu se je pokazala nizka raven materine naklonjenosti, 85 odstotkov udeležencev je imelo, po besedah raziskovalcev, normalno stopnjo naklonjenosti, šest odstotkov pa visoko.

Več ljubezni, manj stresa
"Zgodnja naklonjenost in toplota, ki jo otrok prejema od mame, imata dolgoročne pozitivne učinke na duševno zdravje,"
so zapisali ameriški raziskovalci. Raziskava je še pokazala, da so ti ljudje manj raztreseni, mirnejši in ob ključnih situacijah delujejo bolj razumno. Da sta materinska ljubezen in skrb zelo pomembni, se je vedelo že dolgo, a vedno več raziskav kaže, kako velik je ta vpliv na otrokovo nadaljnje življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.