Magazin
16 ogledov

Več objemov, boljša osebnost

Otroku izkazujte čim več nežnosti. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Lahko nežni objemi in hitri odzivi na otrokove potrebe vplivajo na njegovo čustveno inteligenco? Raziskave kažejo, da lahko.

Znano je, da ima zgoden otrokov razvoj odločilno vlogo v razvoju osebnosti, kot tudi telesnega in duševnega zdravja. Psihologi na ameriški univerzi Notre Dame v Indiani so potrdili, da zaradi nežnih dotikov in objemov, ki jih starši podarjajo svojim otrokom v njihovem najzgodnejšem otroštvu, ti postanejo prijaznejši in tudi pametnejši ljudje ter imajo bolj razvit čut za druge ljudi.

Raziskavo je vodila profesorica Darcie Narvaez, opravili pa so tri različna opazovanja. V prvem so primerjali vzgojo v Združenih državah Amerike in na Kitajskem, v drugem so opazovali otroke najstniških mamic, ki so bile žrtve zlorab, v tretji pa skupino staršev triletnih otrok.

Vse tri študije so pokazale enak rezultat. Otroci, ki so bili deležni več nežnosti v zgodnjem življenju, imajo na koncu več koristi. Otroci, ki so jih starši veliko držali v naročju, se na njihov jok hitro odzvali in jih vzgajali brez nasilja, imajo kasneje v življenju več sočutja do drugih ljudi.

Ne več kot dva metra stran
Psihologi z omenjene univerze trdijo, da majhni otroci ne bi smeli spati več kot dva metra stran od svojih staršev, saj so tisti, ki spijo sami, pod stresom in nimajo občutka varnosti. "Najbolj smo se poglobili v odzivanje na potrebe otrok, ki so zagotovo povezani z duševnim razvojem. Pomagajo jim pri razvoju v prijetnejšo in družabnejšo osebo," je dejala Narvaezova.

O tem, kako je nežnost pomembna za vse otroke, piše tudi otroški psihiater Bruce Perry, ki je v svoji knjigi Born for Love: Why Empathy Is Essential — and Endangered napisal: "Možgani postanejo to, kar najpogosteje delajo. Pod vplivom tega, kar delamo in kar ne, se oblikujejo vsak dan. Če ne čutimo empatije, ne moremo postati sočutni. Če se ne družimo z ljudmi, ne moremo izboljšati naših komunikacijskih sposobnosti in povezovanja z drugimi ljudmi."

Torej, če želite, da vaš otrok zraste v družabno, prijetno osebnost, ne skoparite z objemi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.