Magazin
54 ogledov

Več tveganj, več denarja

tajska Shutterstock
Naj vas ne premami nizka cena; izberite glede na dejavnosti in tveganja na potovanju.

Najpomembnejše je, da pridobite več ponudb zavarovanj za tujino in se ne odločite kar za prvo možnost,” pravi Jasmina Bevc Bahar z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).
Čeprav so turistična zavarovanja precej ugodna, je kakršnakoli vsota za zavarovanje, ki turista ne bo ustrezno ščitilo, stran vržen denar. Po drugi strani naj potniki ne pričakujejo, da bo zavarovanje krilo vse možne neprijetnosti v tujini. Najpozornejši naj bodo na omejitve zavarovanj,” opozarja Bevc Baharjeva.

Zamuda na letalo, ladjo

Več zavarovalnic smo povprašali za informativni izračun zavarovanja za desetdnevno potovanje v Egipt.

Pri zavarovalnici Grawe so ponudili paket Grawe turist za 17 dni, ki stane 32 evrov, v zavarovalnici Generali pa bi premija osnovnega turističnega zavarovanja s trajanjem od 9 do 15 dni stala 15,02 evra. Prtljaga bi bila pri prvi zavarovalnici zavarovana do zneska 1.200 evrov, pri drugi pa do 500 evrov. Razlika je tudi v kritju stroškov za bolezen in nezgode ter pri obsegu zavarovanj: pri prvi zavarovalnici bi vam na primer tudi popolnoma krili dodatne stroške zaradi zamude na letalo, ladjo ...

Če vas boli zob

Pri zavarovalnici Adriatic Slovenica ponujajo premije za individualno zavarovanje za deset dni z enojno, dvojno in trojno zavarovalno vsoto, za kar boste odšteli od 18,40 do 31,28 evra. Ta vključuje tudi nujne zobozdravstvene storitve do vrednosti 100 oziroma 300 evrov. Med tremi paketi lahko izbirate tudi pri Zavarovalnici Tilia, cena pa je med drugim odvisna od kraja potovanja.

Krijejo tudi varščino

Zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov do 50 evrov je všteto v zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav. Za 16 dni bi z vami sklenili individualno turistično zavarovanje (paket B); premija bi bila 38,64 evra, prtljaga in osebne stvari pa bi bile zavarovane do zneska
400 evrov.
Od 14,71 do 22,07 evra, odvisno od paketa, bi pri Zavarovalnici Maribor plačali za turistično zavarovanje z asistenco v tujini, pri čemer bi bilo nadomestilo za izgubljeno prtljago (do 400 evrov) le v najdražjem paketu. Bi pa, razen v osnovnem paketu, za vas zastavili varščino, če bi bili pridržani zaradi kazenske odgovornosti, do pet tisoč evrov.

Kaj svetujejo na ZPS

Nesreče. Preverite, ali ste za katere nevarnosti že zavarovani (na primer nezgodno zavarovanje, ki velja tudi v tujini).
Družina. Pri skupnih zavarovanjih za vso družino preverite, ali so kritja dovolj visoka, da omogočajo varnost celotni družini.
Prtljaga. Natančno preberite splošne pogoje, da bodo vedeli, kakšna je vsebina zavarovanja. Pri zavarovanju prtljage večina zavarovalnic izključuje gotovino, zlato, bančne in kreditne kartice ter vozovnice in dokumente, za katere je treba skleniti dodatno zavarovanje.
Splet. Tisti, ki boste sklenili zavarovanje prek spleta, zlasti pozorno pri zavarovanjih, krajših od enega meseca; po zakonu o varstvu potrošnikov nimate pravice do odstopa od pogodbe.

Zavarovani 365 dni

Že od 26 evrov: Tistim, katerih potovanja so pogostejša ali dolgotrajnejša, zavarovalnice ponujajo celoletno turistično zavarovanje. Tudi tu velja, da paketi ponujajo različna kritja ter omejitve pri trajanju in številu potovanj na leto.
Od 26 do 282 evrov: Za letni osnovni paket se cene pri Generaliju začnejo pri 66 oziroma 131 evrov za vso družino. Zavarovalnica Grawe ponuja celoletno zavarovanje za posameznika za 10 evrov manj. Pri Zavarovalnici Maribor so cene od 26 do 39 evrov. Triglav vam ponuja nadstandardno zavarovanje, letna premija na osebo pa je 282,20 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.