Magazin
233 ogledov

Vedenjske spremembe mačk

Ni vsako nenavadno vedenje bolezenski znak. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mačke znajo izredno spretno prikriti, da se počutijo dobro, razlaga dr. Bruce Fogle v svojem delu Kaj se dogaja z mojo mačko.

Lahko gre za obolenje
V divjini je to strategija, ki jim rešuje življenje, pravi Fogle. Nekatere preproste življenjske spremembe, kot so na primer srepenje, skrivanje ali pretirana poslušnost in mirnost, same po sebi sicer niso nevarne, lahko pa napovedujejo resna obolenja.

  • Napadalnost. Če mačka, ki je ponavadi prijazna, postane napadalna, je z njo morda kaj narobe. Pokličite veterinarja, ki vam bo dal navodila, kaj storiti.
  • Otopelost. Očitno pomanjkanje zanimanja za lastnika ali za okolje je pomemben kazalnik, ki pove, da je z mačko nekaj narobe. V primeru nenadne otopelosti morate mačko nujno peljati k veterinarju.
  • Spremembe v oglašanju. Nenormalni glasovi skoraj vedno opozarjajo, da gre za resno težavo, zaradi katere morate takoj poiskati veterinarjevo pomoč.
  • Šepanje. Šepanje lahko povzroči ugriz, poškodba ali zlomljena kost. Mačka lahko šepa tudi zaradi bolečin v hrbtu. Pokličite veterinarja, ki vam bo dal navodila, kaj je treba storiti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.