Magazin
222 ogledov

Vedno več varstev malih živali na domu

pes kletka Shutterstock
V zadnjih letih se širi ponudba hotelov za male živali in oskrbe živali na domu.

Lastniki malih živali morajo ob načrtovanju dopusta razmisliti tudi, kje bo ta čas dopustoval njihov živalski prijatelj. Vedno pogosteje koristijo storitve hotelov za male živali in oskrbnikov, ki žival v odsotnosti lastnika oskrbujejo kar na njenem domu. To je za številne živali manj stresno kot začasna selitev v drugo okolje.

V številnih slovenskih domovih biva kaka mala žival; poleg psov, mačk in kanarčkov si ljudje v zadnjih letih omislijo številne druge živali – od rib, glodavcev in raznoraznih ptic do dvoživk. Ker se vedno ni mogoče zanesti na sorodnike ali sosede, da bodo v naši odsotnosti poskrbeli za domačo žival, se v zadnjih letih širi ponudba hotelov za male živali in oskrbe živali na domu.

"Čas šolskih počitnic in tudi poletje še povečata povpraševanje po storitvah oskrbe za hišne ljubljenčke," pravi kinologinja Alenka Spazzapan iz ljubljanskega podjetja CityDog. Tu ponujajo nekoliko nadstandarden pasji hotel, storitve oskrbe malih živali doma ter tudi sprehajanje in šolanje psov.

Prednost imajo "stari znanci"

Ko je povpraševanja po hotelski namestitvi psov več, kot pa imajo sami kapacitet, imajo prednost pasji stari znanci, pravi Spazzapanova. Preden prvič sprejmejo v oskrbo katerokoli novo žival, je pri njih obvezno spoznavno srečanje. "Namen takega srečanja je, da ljudje vidijo, komu bodo zaupali svojo žival in morda celo ključe svojega stanovanja. Poleg tega moramo tudi žival navaditi na nas," pojasnjuje kinologinja.

Prilagodijo se vsaki živali

Hoteli za male živali ponujajo različne vrste namestitve živali. Večina ponuja možnost namestitve v pesjakih s sprehodi trikrat na dan in možnostjo igranja v ograjenem prostoru. Nekateri pa ponujajo tudi namestitev v hiši.

Kot pravi Spazzapanova, je vsak pes drugačen, ima drugačne potrebe in navade. Pri njih sprejemajo pse, ki živijo kot "člani družine" in so vajeni bivanja v stanovanju. Zato tudi pri CityDogu bivajo z njihovo družino, saj se tak pes v pesjaku ne bi dobro počutil. Če pa pes vsakodnevno biva v pesjaku, potem se v dnevni sobi ne bi počutil dobro in je zanj hotel, kjer ga bodo namestili v pesjak, najboljša možnost, dodaja.

V teh letih so zavrnili morda enega ali dva psa, ker sta bila preveč agresivna in ne bi sprejela tujca v svojem stanovanju. Sicer pa se "zmenijo" z vsako živaljo, pravi Spazzapanova.

Cene od 8 evrov

Cene hotelskih storitev in oskrbe živali so različne, med drugim so pogojene tudi s tem, kaj lastnik živali za to ceno dobi. Dan namestitve v pesjaku se začne pri nekje 15 evrih, nekateri imajo višjo ceno za ogrevane pesjake kot za neogrevane. Tisti hoteli, ki ponujajo možnost, da pes biva v stanovanju, za to računajo od 20 evrov na noč.

Cene oskrbe živali na domu se začnejo pri okoli osmih evrih, medtem ko se cene sprehajanja psov gibljejo med šestimi in 15 evri, odvisno od dolžine in zahtevnosti sprehoda.

Odločajo se po priporočilih

Spazzapanova pravi, da imajo pri njih veliko dela vse leto. Zasedenost hotelov pa je odvisna tudi od renomeja, saj se lastniki psov pri izbiri, komu bodo zaupali svojo žival, pogosto odločajo na podlagi priporočil poznanih.

Veliko ponudbe tovrstnih storitev je "na črno". Za uradno opravljanje dejavnosti hotela za pse ali oskrbe živali na domu pa mora posameznik opraviti izpit za oskrbnika živali. Opravljen izpit naj bi bil garancija za neko primerno ravnanje z živaljo. Hotel za male živali, ki deluje po pravilih, pa mora izpolnjevati tudi določene zakonske pogoje o tem, v kakšnih prostorih so živalski varovanci nameščeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.