Magazin
213 ogledov

Veliko mamic zna pretiravati

dojenček Shutterstock
Seznam za novorojenčka. Večina bodočih mamic kupi več, kot je potrebno.

Se bliža datum poroda in še nimate pripravljenih stvari za novorojenčka? Seznam bodočih mamic je po navadi zelo dolg in nakupijo več, kot je potrebno. Kaj pa je tisto, kar resnično potrebujete v prvih dneh?

1. Oblačila

Kar se tiče oblačil, imejte na zalogi bodije s kratkimi in dolgimi rokavi (številke 50, 56 in 62). S številko 50 ne pretiravajte, saj novorojenčki res hitro rastejo in so jim kmalu premajhni. Pripravite komplet za v porodnišnico – nogavičke, žabice, bombažne jopice (naj bodo na preklop), bombažne kapice in hlačke; pozimi tudi zimski kombinezon. Vse po pet kosov.

2. Previjanje

Če nimate prostora za previjalno mizo, bo dovolj že previjalna podloga, ki jo lahko položite tudi na pralni stroj, posteljo ... Potrebujete še tetrapleničke (30 kosov), pleničke od dveh do petih ali od treh do šestih kilogramov, kremo za nego ritke in negovalne robčke za enkratno uporabo; te lahko nadomesti tudi posodica za vodo in bombažna krpica.

3. Nega in kopanje

- otroška kad (s stojalom, če nimate primerne mize)
- vodni termometer
- negovalna kopel
- rokavička brisačka
- glavnik za temenca
- škarjice za nohte
- brisača s kapuco
- nežno olje za nego telesa

4. Ostali pripomočki

Vaš novi član seveda potrebuje posteljico ali zibko in odejico, vzglavnika ne potrebuje. Poskrbite za nekaj igračk (lahko tudi naknadno, v prvih dneh niso potrebne), recimo glasbeni vrtiljak nad posteljico. Dva večja in dražja kosa sta zagotovo voziček in avtomobilski varnostni sedež (jajčka) skupine 0 ali 0+. Pri nakupu teh stvari si vzemite čas, saj ju boste potrebovali najdlje.

Za udobnejše dojenje

Za udobno in sproščeno dojenje bo mamicam v pomoč blazina za dojenje. Podpira namreč ledveni del hrbtenice in zagotavlja udoben položaj med hranjenjem otroka. Primerno tudi za očete, če hranijo otroka po steklenički. Prav vam bo prišla že med nosečnostjo kot opora med spanjem, da si z njo podložite trebuh, ko spite na boku. Na tržišču jih je precej, in sicer različnih materialov in polnil. Pri nakupu bodite pozorni na to, da ima snemljivo prevleko, da bo vzdrževanje lažje. Blazino dobite v otroški trgovini, lahko pa vam jo tudi sešijejo po meri in vaših željah. Velika izbira unikatov je recimo na Zizaobjemi.me, Blazina.com ali Rika123.com za dojenje dvojčkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.