Magazin
78 ogledov

Velikonočni venček

velikonočni venčki Blanka Kefer
Že zbirate recepte za velikonočne dobrote? Tega nikar ne izpustite.

Sestavine

Kvašeno testo

  • 250 g moke (gladke)
  • 120 ml mleka (mlačnega)
  • 20 g kvasa
  • 30 g masla
  • 30 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • 1/2 limone (neškropljena, naribana lupina)

Nadev

Premaz

Okrasitev

Priprava

  • Za velikonočni venček damo moko v posodo in naredimo vdolbinico. Vanjo zdrobimo kvas in dodamo mlačno mleko. Zmešamo kvas z mlekom in primešamo malo moke z roba posode, da nastane mehka zmes. Pomokamo, pokrijemo in pustimo počivati na toplem, da malo naraste.
  • Malo segrejemo maslo in ga zmešamo s sladkorjem, rumenjakom, vaniljevim sladkorjem, soljo in naribano limonino lupino. Zmes primešamo kvašenemu testu in dobro zgnetemo. Pokrito pustimo počivati na toplem približno 30 minut.
  • Medtem za nadev zmešamo nasekljane marelice in mandlje z likerjem ter primešamo marelično marmelado.
  • Končano testo razdelimo na štiri enako velike kose in iz vsakega oblikujemo okoli 30 cm dolge svaljke. Te na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotne oblike v velikosti 30 x 10 centimetrov. Koščke testa premažemo z nadevom iz marelic in mandljev ter trdno zavijemo. Konce dobro zapremo. Dva zavitka skupaj prepletemo  in oblikujemo venček. Spoje testa dobro zatisnemo.
  • Velikonočna venčka položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrito s krpo pustimo počivati še 20 minut.
  • Nato razžvrkljamo rumenjak z mlekom in premažemo velikonočna venčka.
  • Pečemo v že ogreti pečici na 200 °C okoli 15 minut.

Nasvet

Po pečenju velikonočna venčka premažemo z vročo marelično marmelado ter potresemo z grobo mletim sladkorjem, nasekljanimi pistacijami in naribano čokolado.

več velikonočnih dobrot poiščite tukaj!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.