Magazin
290 ogledov

Verjamete, da je to slovenska šola?

Dekliška garderoba
1/17
Žiga Culiberg
Belina, čudovite stenske tapete z dekliškimi rožnatimi motivi, galerija s prostorom za preoblačenje in bele zavese. Si predstavljate, da govorimo o garderobi, ki se drži šolske telovadnice? Verjetno težko.

Prav takšno, zavidanja vredno garderobo imajo dekleta na ljubljanski gimnaziji Ledina. Pod prenovo stare, oranžno-zelene garderobe se je podpisala skupina arhitektov Svet vmes, ki jo sestavljajo Ana Kosi, Jure Hrovat in Ana Kreč. Dekleta se zdaj namesto skrita za zelenimi zavesami in v gneči starih klopi preoblačijo v galeriji, do katere vodi kovinsko stopnišče. Bele zavese pričarajo intimno vzdušje, dekliški pridih pa dodajo čudovite stenske in stropne tapete, ki jih je oblikovala Anja Humljan. Pod galerijo je prostor za telovadno orodje.

Dobili še prostor za druženje

V sodobni garderobi dijakinje uživajo že od lani, z novim šolskim letom pa se dijaki gimnazije Ledina lahko družijo v prenovljeni, do zdaj nefunkcionalni avli, ki so jo poimenovali Šolska pokrajina. Prostora za sedenje je na zelenih "valovih" dovolj, prostor je opremljen z brezžično internetno povezavo in projektorjem.

Osnovnošolci z Ulico idej

Da se šole počasi spreminjajo v prijaznejše in sodobnejše, pa dokazujejo tudi na Osnovi šoli Koseze, kjer so k prenovi šolskih hodnikov prav tako povabili Svet vmes. Oranžni hodniki so se spremenili v barvito Ulico idej, kjer lahko osnovnošolci med odmori posedajo na mehkih kvadratnih blazinah, se družijo in izpopolnjujejo nove ideje. Tudi pri tem projektu piko na i dodajo stenske poslikave oziroma napisi, verzi in modrosti.