Magazin
27 ogledov

Vi in vaš kuža: postanita terapevta!

Ambasadorka Sara (Foto: Ambasadorji nasmeha)
1/6
Žurnal24 main
Vse živali so motivatorji ter blagodejno delujejo na telo in duha. Vi lahko pomagate.

Trenutno imajo okoli 15 dejavnih in 15 podpornih članov; med njimi so le lastniki psov, a si želijo, da bi se jim pridružili tudi vodniki drugih živali, denimo mačk in kuncev. "Ni pomembno, katera žival je, vsaka je lahko motivator in deluje dobrodejno na telo in duha," pojasni Špela Drnovšek iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo živali Ambasadorji nasmeha.

Pri enem od terapevtskih obiskov se je zgodilo, da je enkrat, ko za trenutek nismo bili pazljivi, uporabnik ugriznil psa, ki je seveda vse skupaj zelo herojsko prenesel in tudi nadaljeval s terapijo, vendar pa je zanimivo dejstvo, da vendarle niso vedno psi tisti, ki predstavljajo potencialno nevarnost (kot bi se marsikdo vprašal ob našem delu), ampak moramo precej paziti tudi na uporabnike, ki so v stiku z njimi.
Špela Drnovšek
Terapija ali aktivnost s pomočjo živali
Po opravljenem tečaju boste lahko s svojim ljubljenčkom in strokovnim delavcem pomagali pri terapiji z živalmi (AAT), denimo pri izboljšanju socialnih ali govornih sposobnosti, ali pa razveselili otroke v sklopu dejavnosti s pomočjo živali (AAK). S svojimi kosmatinci terapijo uspešno izvajajo pri invalidih, obolelih za epilepsijo, sladkorno boleznijo, Parkinsonovo, Alzheimerjevo boleznijo ali demenco, pomagajo pa tudi duševno bolnim, obolelim za rakom ter drugim kroničnim bolnikom in ljudem v fizio-, psiho- in delovno terapevtski ali logopedski obravnavi, pojasni sogovornica. "V tem delu moraš biti popolnoma nesebičen, predan s srcem in dušo, pa čeprav imaš včasih tudi sam slab dan in bi najraje pustil vse skupaj … Verjemite, po koncu obiska se počutiš kot prerojen, poln pozitivne energije, saj si nekomu vsaj za trenutek polepšal dan," pove Drnovškova.

Kako do Ambasadorja nasmeha?
Ko se par odloči za delo, se mora najprej prijaviti na izobraževanje. "Ravno v soboto, 12. februarja, bomo pričeli z novim terminom izobraževanja, kar pri nas pomeni, da se mora lastnik živali najprej udeležiti seminarja, kjer se seznani z osnovami našega dela, nato pa še praktičnega tečaja, kar velja za lastnike psov, za ostale živali opravimo le preizkus primernosti za to delo. Tečaj traja štiri tedne zapored enkrat tedensko, za tem pa sledita še teoretični in praktični preizkus in nekaj nadzorovanih obiskov," razloži ambasadorka nasmeha. Ko vse skupaj uspešno zaključite, boste prejeli potrdilo o opravljenem tečaju za aktivnosti s pomočjo živali in  lahko pričeli s samostojnim delom v izbranih ustanovah.

Ambasadorjev nasmeha v akciji ne spreglejte v galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.