Magazin
5106 ogledov

VIDEO: Gaja Prestor šokirala. Takšnega videa od nje nismo pričakovali.

Gaja Prestor, Zveza gluhih in naglušnih Rok Trček
Poglejte Gajin video spodaj. Njene besede so res šokantne.

 

Več o kampanji na: mednarodni-dan-sluha.si.


Drži, naslov tega članka je zavajajoč. Z razlogom. Toda besede Gaje Prestor so res šokantne.

Ste vedeli, da je le 7 minut in pol dovolj, da si s sedenjem ob zvočniku lahko trajno poškodujete sluh? Da, hrup je tihi uničevalec sluha. Celo šolski hodniki so lahko razlog za trajne okvare sluha. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima 34 milijonov otrok po svetu slušne težave. In kar 37 odstotkov teh otrok ponavlja vsaj en razred v šoli. 

Napovedi so še bolj šokantne. Kar 1,1 milijarde mladih, starih od 12 do 35 let, je v nevarnosti, da si zaradi hrupa v vsakdanjem življenju trajno poškoduje sluh. Še več. Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo do leta 2030 na svetu več kot 630 milijonov ljudi z okvaro sluha. Ste v videu slišali drugačno statistiko? Tako kot šokantni naslovi, tudi okvare sluha pogosto vodijo v težje in napačno razumevanje. To se lahko pripeti vsakomur, tudi Gaji. A to ne spremeni šokantnosti teh podatkov. Zato je šokanten tudi naslov. Svojemu sluhu moramo namreč nameniti več pozornosti.

Tudi znana slovenska pevka in novopečena televizijska voditeljica Gaja Prestor je prepoznala urgentnost kampanje Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, s katero opozarja na problematiko okvar in izgube sluha.

Kdaj je okolica preglasna? Kako hitro lahko pride do trajne okvare sluha? Kako zavarovati svoj sluh? Kakšne so pretresljive zgodbe ljudi, ki se jim je to že zgodilo?

Obiščite spletno stran www.mednarodni-dan-sluha.si in sodelujte na brezplačnem spletnem seminarju, kjer bodo strokovnjaki in pomembni akterji v državi skupaj z žrtvami trajnih poškodb sluha razpravljali o vlogi hrupa v vsakdanjem življenju. Dogodek bo potekal v živo, 11. 3. 2021, ob 17.00.