Magazin
69848 ogledov

VIDEO: Uf, kako težke besede Jurija Zrneca. Kaj se dogaja z igralcem?

Poglejte Jurijev video spodaj. Njegovih besed ne gre jemati zlahka.

Več o kampanji na: mednarodni-dan-sluha.si


Drži, naslov tega članka je zavajajoč. Z razlogom. Toda besed Jurija Zrneca res ne gre vzeti zlahka.

Ste vedeli, da je le 7 minut in pol dovolj, da si s sedenjem ob zvočniku lahko trajno poškodujete sluh? Da, hrup je tihi uničevalec sluha. Celo šolski hodniki so lahko razlog za trajne okvare sluha. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima 34 milijonov otrok po svetu slušne težave. In kar 37 odstotkov teh otrok ponavlja vsaj en razred v šoli. Napovedi so še bolj šokantne. Kar 1,1 milijarde mladih, starih od 12 do 35 let, je v nevarnosti, da si zaradi hrupa v vsakdanjem življenju trajno poškoduje sluh. Še več. Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije bo do leta 2030 bo na svetu več kot 630 milijonov ljudi z okvaro sluha. Ste v videu slišali drugačno statistiko? Tako kot šokantni naslovi, tudi okvare sluha pogosto vodijo v težje in napačno razumevanje. To se lahko pripeti vsakomur, tudi Juriju. A to ne spremeni šokantnosti teh podatkov. Zato je šokanten tudi naslov. Svojemu sluhu moramo namreč nameniti več pozornosti.

Tudi znan slovenski igralec, komik, nekdanji televizijski voditelj in režiser Jurij Zrnec je prepoznal urgentnost kampanje Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, s katero opozarja na problematiko okvar in izgube sluha.

Kdaj je okolica preglasna? Kako hitro lahko pride do trajne okvare sluha? Kako zavarovati svoj sluh? Kakšne so pretresljive zgodbe ljudi, ki se jim je to že zgodilo?

Obiščite spletno stran www.mednarodni-dan-sluha.si in sodelujte na brezplačnem spletnem seminarju, kjer bodo strokovnjaki in pomembni akterji v državi skupaj z žrtvami trajnih poškodb sluha razpravljali o vlogi hrupa v vsakdanjem življenju. Dogodek bo potekal v živo, 11. 3. 2021, ob 17.00.