Resnica je, da so zraven sira lahko prav vsa vina dobra, zato po novem sira ne strežejo več
degustatorjem na ocenjevanjih vin. Prav tako pa je zelo težko kombinirati vino k siru.
Vino ali voda?
Bolj se k siru vsekakor poda vino, ker pusti prijeten okus. Sir torej potrebuje vino, hkrati
pa ga ne dopolnjuje, da bi skupaj ustvarila dvojno zadovoljstvo.
Zakaj pravijo, da se vino in sir ujemata?
K temu sta vsekakor pripomogli dve stvari. Prva je špansko vino jerez s sirom stilon v
Angliji in francosko vino sautern ter sir rokfor v Franciji. Toda če ti dve kombinaciji dobro
ujemata, to še ne pomeni, da se k siru odlično podajo vsa vina. Nasprotno.
Sir in belo vino
Med siri in belimi vini vsekakor obstaja večja skladnost kot med siri in rdečimi vini. Siri
namreč izničijo okus in polnost zrelega rdečega vina visoke kakovosti. Če že imate rdeče vino,
potem zraven postrezite mlad sir ali pa sladkega, ki se lepo maže, nikakor pa naj to ne bo kamamber
ali bri.
Modri siri
Sire kot so rokfor, blue ali d'auvergne spremljajo vina posebne kakovosti, tudi specialna
(porto, tokay aszu). Za nekatere kozje sire pa velja, da se kar sami pojejo ob suhem sauvignonu.
Kozji sir in sauvignon se bolje obneseta kot začetna jed.
Stiskani siri
Med stiskane sire spadajo ementalski, stiški, tolminski, gojer in drugi, zraven pa se lepo
poda živahno belo suho vino, včasih pa tudi taninasto rdeče.
Sveži siri
Primerni so tako za zajtrk kot tudi za poobedek. V tem primeru lahko izberete mlado sveže
belo vino s sadno cvetico.
75
ogledov
Vino in siri: Je to le mit?
Že od nekdaj velja prepričanje, da vina zelo pristajajo k sirom. Toda ali to zares drži?