Magazin > VIP
46 ogledov

30 let od smrti Johna Lennona

1/9
Žurnal24 main
Danes mineva 30 let od smrti slavnega Beatla Johna Lennona, ki ga je 8. decembra 1980 v New Yorku ustrelil oboževalec Mark Chapman.

Revija Rolling Stone je objavila še nikoli videni intervju z Johnom Lennonom, ki ga je glasbenik dal le tri dni pred smrtjo. Novinar Jonathan Cott, ki je z Lennonom opravil deveturni pogovor, je povedal, da je posnetke našel po naključju. V intervjuju je Lennon kritiziral oboževalke in kritike, ki so se nanj spravili zaradi petletnega premora v karieri.

„Kar oni hočejo, so mrtvi junaki kot sta Sid Vicious in James Dean. Jaz pa nočem biti mrtev junak,“ naj bi povedal Lennon, ki je s Cottom razglabljal o možnosti, da se vrne na glasbeno sceno. „To se bo zgodilo le brez dimnih bomb, šminke in luči. Vse mora biti udobno, saj imamo veliko časa,“ naj bi povedal Lennon.

Žalostna usoda

Nekdanji član zasedbe The Beatles je umrl 8. decembra 1980, ko ga je pred njegovim stanovanjem v New Yorku štirikrat ustrelil moteni oboževalec Mark David Chapman. Ko je na kraj dogodka prispela policija, se je Chapman predal in zločin priznal. Newyorška policija še vedno hrani orožje, s katerim je bil Lennon ubit, Champan pa je še vedno za zapahi, čeprav je šestkrat zaprosil za pogojni izpust, komisija pa ga je vsakokrat zavrnila. Na njegove prošnje za izpustitev se je odzvala tudi Yoko Ono, ki je priznala, da se boji za svojo varnost.

"Svojih let ni maral"
Lennon tudi po tridesetih letih še vedno ostaja legenda, čigar glasba in prizadevanje za mir na svetu sta vplivali na številne generacije umetnikov. 9. oktobra bi moral Lennon praznovati 70. rojstni dan, to obletnico pa je počastila njegova žena Yoko Ono, ki je na Islandiji priredila celo vrsto dogodkov, povezanih z Lennonom. Na dan njegovega rojstnega dne je obiskala spominski stolp Imagine Peace Tower, ki stoji na otoku Vioey blizu islandskega glavnega mesta Reykjavík.

"Za svoj 40. rojstni dan mi je rekel, da ne more verjeti, da je že toliko star. Mislim, da svojih let ni ravno maral, zato si ga ne morem predstavljati kot 70-letnika. Vedno je bil poln energije in jaz ga bom vedno pomnila po tem," je za The Times povedala 77-letna Yoko Ono.

Živi v srcih milijonov
Po njegovi smrti so The Beatles prodali več kot 450 tisoč albumov, junija letos pa so anonimnemu kupcu za 1,2 milijona dolarjev (milijon evrov) prodali na roko napisano besedilo za Johnovo skladbo A Day In The Life. Pesem, ki je bila uvrščena na zadnje mesto albuma Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band iz leta 1967, je sestavljena iz dveh delov – enega je napisal Lennon, drugega pa Paul McCartney. Lennon pa ima tudi na socialnem omrežju Facebook ogromno oboževalcev, in sicer kar 1,2 milijona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.