Magazin > VIP
43 ogledov

90. rojstni dan princa Philipa

14. Prince Philip
1/10
Žurnal24 main
Danes ima rojstni dan princ Philip. Pogledali smo v njegovo življenje in iz njega izbrali nekaj zanimivih dejstev. Ste vedeli, da so vsi njegovi avtomobili prebarvani v "edinburško zeleno"?

Na današnji dan pred 90. leti se je rodil soprog britanske kraljice Elizabete II., Philip, vojvoda Edinburški in princ Grčije, Danske in Krfa. Po očetu, princu Andrewu, ima danske korenine, po materi, princesi Alice, pa nemške.

Po revoluciji v Grčiji se je bila družina prisiljena izseliti iz domovine. Selili so se iz države v državo, nato pa so ga poslali na šolanje v Gordonstoun v škotsko višavje.

Leta 1939 je postal kadet na kraljevem pomorskem kolidžu v Dartmouthu, kjer je spoznal svojo bodočo soprogo, takrat še rosno mlado, 13-letno princeso Elizabeto. Po pričevanju očividcev je šlo za ljubezen na prvi pogled.

V času druge svetovne vojne, v kateri se je Philip boril kot pomorski častnik, sta ostala v stikih, po razglasitvi miru pa ju je bilo mogoče velikokrat opaziti skupaj.

Usodni da sta dahnila 20. novembra 1947 v Westminstrski opatiji. Naziv vojvoda Edinburški mu je malo pred poroko podelil tast, kralj Jurij VI.

V zakonu so se jima rodili štirje otroci: princ Charles, princesa Anne, princ Andrew in princ Edward.

Čeprav se je moral aktivni mornariški karieri po smrti svojega tasta leta 1952 odpovedati, je menda veljal za zelo dobrega, čeprav včasih malce preveč neučakanega vojaka.

Princ Philip slovi tudi po svojih nepremišljenih in pogosto neokusnih izjavah. Leta 1986 je na sestanku Svetovnega sklada za naravo dejal: "Če ima štiri noge, pa ni stol, če ima dve krili, pa ni letalo, in če plava, pa ni podmornica, bodo Kitajci to pojedli."

Nekoč pa je prebivalca Kajmanskih otokov vprašal: "Ni večina vas potomcev piratov?"

Princa, ki je leta 2009 postal oseba z najdaljšim stažem služenja monarhu v britanski zgodovini, sicer Britanci najbolj občudujejo zaradi ljubezni in lojalnosti do svoje soproge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.