Magazin > VIP
216 ogledov

Kako se slavni spominjajo božiča iz otroštva

Nekaj znanih Slovencev smo povprašali, kakšni spomini jih vežejo na praznovanje božiča iz otroštva in kaj iz tistega obdobja najbolj pogrešajo.

Lahko naredite primerjavo med praznovanjem božiča, ko ste bili otroci in zdaj?

Nuška Drašček | Avtor: Maja Slavec Maja Slavec
Pevka Nuška Drašček: "Zdaj je drugače, ker imam sina Luka. Sicer pa mi je božič eden od najljubših praznikov. Praznovanje se ni nič spremenilo, je zelo podobno, družina pa je v malce drugačni sestavi. V principu pa ostaja občutek neke topline družinskega večera – to se ni spremenilo, se je pa prilagodilo moji družini."

Pevka Manca Špik: "Smo v krogu svoje družine – vedno smo skupaj, vedno kuhamo, pojemo in se imamo zelo lepo. V bistvu se ta tradicija, odkar od 15. leta ne živim več doma, ni spremenila. Vedno pa za praznike pridem domov, ne samo za božič, in vsi so družinsko obarvani."

Lucienne Lončina | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glasbenica Lucienne Lončina: "Ko smo bili otroci, je bilo vse bolj preprosto, božič ni bil skomercializiran, vzdušje je bilo bolj domače. Dobili smo samo eno ali dve darili – in resnično smo uživali, ko smo se igrali z njimi še mesece. Danes otroci dobijo veliko stvari, ki jih ne cenijo in jih nekaj tednov po božiču vržejo stran. Imam pa nekaj lepih spominov na božič – omamen vonj božičnega drevesa (pravega, ne plastičnega!), iglice na tleh, upognjene veje zaradi težkih okraskov, petarde in vonj po puranu, ki se je pekel v pečici. Ko smo se otroci na božično jutro zbudili, smo odprli darila, jedli ogromen krožnik polnjenega purana, pečen krompir in vse priloge, za sladico smo jedli božični puding in tako naprej. Nato smo ves popoldan gledali televizijo ali se igrali z igračami, ki smo jih dobili za darila. Božična torta je prišla na vrsto po 17. uri ob skodelici čaja. Dan je vedno tako hitro minil, da smo se vedno spraševali, kam je šel božič."

Voditelj in stand up komik Vid Valič: "Kakšen božič! Prosim vas! Mi smo praznovali novo leto in obiskat nas je prišel dedek Mraz, ne pa en model z napisom Coca Cola čez čelo. Ker nisem bil katoliško vzgojen, sem lahko izpustil tudi vse polnočnice in jutranje maše okrog božiča. Pri nas še vedno kraljuje dedek Mraz!"

Tanja Ribič - Novoletni objem | Avtor: Dallas Dallas
Igralka Tanja Ribič: "Zdaj je drugače to, da smo prosti dela in šole. V tistih časih otroci skoraj nismo vedeli za božič, še posebno ker smo bili doma v delavskih Trbovljah in smo ploščo sveta noč vrteli za silvestrovo (smeh). Ko sem bila otrok, nismo praznovali božiča. Čeprav je mama verna, te navade ni prenesla na nas. Zdaj imamo, zaradi političnih in komercialnih vplivov, kar tri dobre može, zato pozivam ljudi, naj ne nasedajo preveč. Preveč otrok se počuti zapostavlje, ker so nam zadali tak tempo obdarovanja, ki mu dandanes večina ne more več slediti. Sama gledam na to, da moji otroci dobijo vsaj kakšno malenkost – sadež ali čokoladico, copate… da ne bi bili edini v razredu, ki jih je Miklavž kar obšel."

Katarina Venturini | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Plesalka Katarina Venturini: "Ko sem bila otrok, božiča nismo praznovali tako kot ga zdaj. Na božični dan ali večer smo bili še v šoli. S starši božiča nismo praznovali, smo pa pri starih starših tako za božič kot za miklavža vedno dobili darila. Zdaj praznujemo z božično večerjo, si vzamemo čas drug za drugega in si poklonimo božična darila. Božič je čas, ko se družiš s svojimi najbližjimi in ne greš ven na zabavo."

Pevec Jernej Tozon: "Takrat smo imeli veliko več časa kot ga imamo zdaj. Čuki (skupina, v kateri Jernej poje, op. a.) imamo decembra veliko koncertov, kar se tiče božiča, pa imamo dan samo za družine. Vedno je bilo in vedno bo tako."

Špela Grošelj | Avtor: C.C. C.C.
Pevka Špela Grošelj: "Kot otrok sem se veselila postavljanja smrečice, z mamo sva jo postavili 24. decebra, to je tradicija. Zdaj, ko sem v svojem stanovanju, nimam smreke. Tako je že sedem let, letos pa čutim, da je čas, da si omislim eno. Zadnja leta decembra nimam tistih pričakovanj, kot sem jih imela, ko sem bila otrok. December je zame najbolj zaposlen mesec in nimam pravega občutka. Malo mi ga uničijo trgovine, ki so okrašene že novembra."

Pevka Neisha: "Božič praznujemo vsako leto. Je enako, samo čedalje več nas je. Zbere se vsa družina, praznovanje pa začinimo z eno ogromno tombolo. Nagrade so bizarne in si jih izmenjamo."

Ljubezen na deželi Jure Štekar Saša Lendero | Avtor: Planet TV Planet TV
Pevka Saša Lendero: "Božiča nismo preveč praznovali. Smo, ampak ni bil tako pomemben kot novo leto. Ne spomnim se, da bi bilo toliko vznemirjenja za božič, ni pa nikoli šel mimo nas. Zdaj smo pa zelo pravični, tako da oba praznujemo enako. Se pa razpoloženje pri obeh razlikuje – za novo leto smo evforični, za božič pa smo skupaj kot družina. Takrat znaš ceniti in si hvaležen za to, kar imaš."

Kantavtor Zoran Predin: "Pri nas je bil božič in je še vedno predvsem družinski praznik. Vse druge vsebine so bile stvar posameznika. Danes ga je zahodni marketing spremenil v kičasto tržno nišo."

Kaj najbolj pogrešate iz otroštva glede praznovanja božiča?

Pevka Nuška Drašček: "Moja mama je vedno naredila francosko solato. Saj jo še vedno naredi. Morda pogrešam občutek, ko sva zjutraj z bratom vstala in je mama že pekla. Zdaj sem jaz tista, ki proizvaja vonjave. Zelo rada pečem. Francoske solate ne delam, ker se je ne splača delati za dva, tako da počakamo, da jo naredi mama. Ko pridemo na obisk, nas vedno čaka in je zelo dobra."

Manca Špik | Avtor: Facebook Facebook
Pevka Manca Špik: "Ničesar ne pogrešam, ker smo bili vedno vsi zbrani, vedno smo prepevali, kuhali in tako naprej. Stvari se niso spremenile, razlika je le ta, da imamo večjo družino."

Glasbenica Lucienne Lončina: "Najbolj pogrešam božični zborček, ki hodi za božični večer od vrat do vrat in prepeva božične pesmi. Po navadi pridejo, ko pade mrak, med 18. in 21. uro. Navada je, da jim damo vročo pijačo in nekaj denarja, ki ga zbirajo za dobrodelne namene. To v Sloveniji ne obstaja, na žalost. To so tako lepi zvoki, ko zunaj prepevajo."

Vid Valič | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Voditelj in stand up komik Vid Valič: "A vam raje odgovorim za praznovanje novega leta? Ničesar ne pogrešam. Vse je tako, kot mora biti."

Igralka Tanja Ribič: "Bolj kot praznovanja in čakanja božiča se spominjam napetega pričakovanja novega leta, ki naj bi prineslo nekaj bombastično novega (smeh). Pogrešam tisto otroško radoživost in veselje iz šolskih dni in naivno čakanje Godota. Zdaj ta čas izkoristimo, da se malo več vidimo s prijatelji. Ja, in za razliko od preostalih dni in praznikov doma precej bolj diši – po dišečih svečah in pecivu ..."

Plesalka Katarina Venturini: "Težko rečem, da kaj pogrešam, če pa že kaj, pa pogrešam to, da ti drugi pripravijo in pričarajo presenečenje. Na primer da v pehar nastavijo čokolado, pomaranče in podobno."

Jernej Tozon | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pevec Jernej Tozon: "Mogoče malo več časa. Pa kar se tiče obdobja več iskrenosti, brezskrbnosti in vsega."

Pevka Špela Grošelj: "Že več let praznujem enako. 24. decembra imava z mamo večerjo, to je tradicija. Včasih greva k polnočnici, včasih pa samo na kuhano vino v mesto. Kar se tiče praznovanja božiča je to nekaj posebnega, mogoče zato, ker ga preživljam s svojo mamo."

Pevka Saša Lendero: "Na splošno pogrešam občutek, da je dovolj časa za vse. Ko sem bila otrok, ni bilo splošne zaskrbljenosti. Vedno smo imeli čas za prijatelje in druženje, za vsako neumnost, ki smo se je spomnili, dandanes pa prav krademo trenutke in jih lovimo, da lahko naredimo kaj takega, kar nam veliko pomeni."

Zoran Predin | Avtor: Mediaspeed.net Mediaspeed.net
Kantavtor Zoran Predin: "Nič posebnega. Še vedno je lepo v družinskem krogu prižigati iskrice na jelki."

Jutri, na božični dan, pa ne spreglejte članka, čemu se slavni nikoli ne odpovejo pri praznovanju božiča in kateri je njihov najlepši spomin na božič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.