Magazin > VIP
46 ogledov

Ališiča vest o Schumiju šokirala

Miran Ališič Saša Despot
Dolgoletni komentator dirk za formulo 1 in dober prijatelj Michaela Schumacherja Miran Ališič se je odzval na nesrečo nemškega dirkača.

Kako komentirate nesrečo Michaela Schumacherja med smučanjem? Kako ste doživljali nesrečo?
Šok je v vsakem primeru. Predvsem ko pomisliš, da je nekdo ves čas dirkal s hitrimi avtomobili, potem pa se je ponesrečil pri nečem tako nedolžnem, kot je recimo smučanje. Čeprav je smučanje lahko tudi nevarno in se lahko zgodi nesreča, vendar rekreativno smučanje ni niti približno tako nevarno kot to, kar je Schumacher počel skoraj vse življenje. To je v celoti ironija. Sicer pa sem bil malo šokiran, presenečen, seveda tudi prestrašen, čeprav je to prehuda beseda. Zelo lepo bi bilo, če bi se mu uspelo pozdraviti.

Glede na to, da je imel več nesreč z dirkalnikom, z motorjem, padel je s kolesa, bi lahko rekli, da je statistično pač verjetno, da se je poškodoval na smučanju, ker je toliko aktiven, ali je krivo kaj drugega?
Težko rečem, kaj je bilo krivo za nesrečo. V sredo bodo imeli državni tožilci tiskovno konferenco in bodo pojasnili ozadje nesreče. Takrat bomo verjetno izvedeli več. Ampak neuradne informacije, zakaj se je to zgodilo, je težko komentirati. Načeloma lahko rečemo, glede na izkušnje številnih dirkačev in adrenalinskih športnikov, da so ti fantje mogoče dostikrat pogumnejši, kot smo navadni smrtniki, tudi pri rečeh, ki jih morda ne obvladajo tako dobro kot tisto, kar počnejo profesionalno. Zato se morda statistično večkrat dogajajo te nesreče. Zanimivo je, da je imel Schumacher relativno malo hudih nesreč. Hujšo je imel le leta 1999, ko si je v Silverstonu zlomil nogo. Drugače pa je imel v svoji dirkaški karieri pravzaprav malo nesreč, ki bi se končale s kakršnimikoli posledicami.

Glede na to, da se je udaril v glavo in lahko to vpliva na možgane, kakšno mislite, da bo okrevanje?
Tega ne upajo napovedati niti zelo dobri kirurgi in zdravniki. Po mojem védenju je stvar zelo odprta in negotova ter nihče natančno ne ve, kakšno bo njegovo okrevanje. Verjetno so neke možnosti dobrega okrevanja glede na to, da so nekateri iz podobnih situacij že izšli popolnoma zdravi. Več primerov pa je na žalost, ko so posledice po takšnih poškodbah trajne. Vsaka napoved je popolna špekulacija in vedeževanje.

Se pravi, bo vse jasno, ko ga bodo zbudili in videli, kakšno je stanje ...
Takrat bodo verjetno videli, kakšno je stanje. Tako pravijo zdravniki, jaz ne vem kaj več.

Ste pričakovali, da se mu bodo njegovi oboževalci poklonili za njegov rojstni dan pred bolnišnico? Se vam to sicer zdi primerno?
Pričakoval sem, ni pa se mi zdelo primerno.

Večkrat ste povedali, da poznate njegovo družino. Kako blizu ste si?
Dobro poznam njegovo družino, to pa je tudi vse, kar lahko povem za javnost.

Se vam zdi Corinna (Schumarcherjeva soproga, op. a.) močna ženska? Bo zdržala vse pritiske, predvsem pa pritiske javnosti?
Težko bi rekel ... kaj pa človeku preostane, bi se lahko retorično vprašali. Kaj pa ji preostane kot zdržati, saj nima veliko izbire, ima dva mladoletna otroka, na srečo je finančno preskrbljena in mislim, da so ljudje še v težjih situacijah, kot je ona.

Vse oči so uprte v njo. Ji to daje neko podporo in upanje? Je sicer pozitivna po naravi?
Težko odgovorim.

Se vam zdi, da je naklonjenost javnosti Schumacherju po nesreči med smučanjem zdaj še večja?
Mislim, da je popolnoma nepomembno, kaj si javnost v tem trenutku misli o Schumacherju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.