Magazin > VIP
13874 ogledov

Andrea iz Kmetije: Ob rojstvu so jo napačno označili za moškega!

Kmetija 2022 POP TV
Zaradi svojega videza je bila v Bosni "ožigosana", a v Sloveniji in tujini tega ne doživlja več.

Andrea Libič iz Logatca je že pred vstopom v šov Kmetija pred kamero povedala, da ne izključuje možnosti vročih prizorov v šovu ter s tem pritegnila pozornost. Po vstopu na posestvo kmetije je takoj poprijela za delo in sotekmovalko presenetila s svojim znanjem molže krav. Zdaj je prišla v ospredje informacija, da je interspolna oseba.

Že pred približno letom in pol je Andrea za spletni portal lgbti.ba povedala, da je interspolna oseba, rojena v Bosni ter nekako razpeta med Slovenijo in Belgijo. Čeprav Andrea ob rojstvu ni imela moških reproduktivnih organov, so ji ob samem rojstvu določili moški spol. Razlog za to gre verjetno iskati tudi v tem, da se v določenih okoljih še dandanes pričakuje, da bo prvi otrok moškega spola. Andrea se je rodila v majhnem, konservativnem okolju in okolica je od nje pričakovala, da se bo vedla kot moški, nenazadnje ji je bilo to nekako "določeno".

"Med odraščanjem sem se igrala s punčkami, se družila s punčkami in počela vse, kar počnejo punčke. Nisem si mogla predstavljati igranja s tovornjaki in avtomobili. Pri kakšnih šestih, sedmih letih, ko se otrok že začne učiti nekaterih stvari, sem videla, da moj spol pravzaprav ni enak spolu drugega otroka. Tako sem živela, se oblačila in strigla kot moški. Pravzaprav nisem imela pravice do izbire in o tem pravzaprav nisem vedela ničesar," je takrat povedala za omenjeni portal. Kmalu je opazila, da se njen videz razlikuje od preostalih fantov, zato je takrat pomislila, da je homoseksualec. A istospolno usmerjeni je nikoli niso privlačili.

V srednji šoli so jo zaradi njenega videza kategorizirali kot geja. "V tem obdobju sem spoznala izraze LGBTI in tudi transspolnost. Kvalificirala sem se za transspolno osebo, ker zase nisem imela druge razlage," se spominja. Njen oče jo zaradi videza nikoli ni sprejel, saj ni bila videti kot pravi moški. Zaradi tega je delal tudi velike razlike med njo in njenim dve leti mlajšim bratcem.

Ko so se v najstniških letih začele pojavljati hude bolečine v trebuhu in je to povedala družini, tega nihče ni jemal resno. Andrea se je bila zaradi družinskih težav prisiljena osamosvojiti in odseliti. Po osamosvojitvi je začela zdravljenje, da bi odpravila težave z bolečinami v želodcu, ki so še kar vztrajale. Kar dve leti je preživela na raznih terapijah in zdravilih, ki ji niso pomagala. "Zdravnik je rekel, da ne ve, kako naj me zdravi. Vmes so se mi zgodile nekatere fizične spremembe, saj sem, kljub temu da sem jedla, izgubila 10 kilogramov. Potem sem ta strah premagala in rekla, da mislim, da imam težave s seksom in hormoni. Zbrala sem pogum in pojasnila svoj položaj, nakar me je poslal na analizo hormonov," pripoveduje Andrea. Kmalu je odšla na prvi ultrazvok na ginekološko kliniko. Pravi, da se je takrat med ženskami počutila zelo neprijetno. "Takrat sem bila stara 23 let in zdravnica, ki je opravila ultrazvok, se je zresnila in mi rekla, da te bolečine niso namišljene in da imam specifičen primer. Potem mi je rekla, da sem pravzaprav interspolna oseba. Povedal mi je, da je krvavitev pravzaprav menstrualni cikel, ker imam v sebi ženski reproduktivni sistem in da bolečino povzročajo neuravnovešeni hormoni," pojasnjuje Andrea. Kmalu je začela uporabljati hormonske blokatorje, ki so povzročili tudi različne spremembe v njenem videzu. Na terapijo je odšla v Srbijo in poudarja, da se za zdaj ne namerava lotiti rekonstrukcije spola. "Spomnim se, da mi je bilo zelo nerodno, ko sem šla kupit svoj prvi nedrček."

 

 

 

 

Komentarjev 4