Magazin > VIP
124 ogledov

Barbra in Jana o Angelinini odločitvi

Barbra Drnač
1/2
Maja Slavec
Kako voditeljica in plesna poznavalka Barbra Drnač ter manekenka in voditeljica Jana Koteska, ki sta uspešno preboleli raka na dojki, komentirata odločitev Angeline Jolie.

Lahko razumeta odločitev Angeline Jolie, ki se je zaradi 87-odstotne možnosti za raka na dojki odločila za dvojno mastektomijo?
Barbra:
Seveda razumem njeno odločitev, ker se v tovrstnih zadevah odločaš na koncu vedno sam, ne glede na okolico in nasvete, ki ti jih delijo tako strokovnjaki kot prijatelji. Bi kar dejala, da je naredila junaško, če ne že kar herojsko dejanje. Pa tudi dejstvo, da je njena izpoved prišla v javnost takrat, ko je ona to želela in lansirala novico v medije.

Jana: Morda to ni pravo vprašanje zame, saj sem sama že prebolela to bolezen in se zato odločila, da si preventivno odstranim tudi drugo dojko. V tem primeru sem se odločila prav. Vprašanje je, kaj bi bilo, če se bolezen ne bi pojavila.


Če bi izvedeli, da imata 87 odstotkov možnosti, da zbolita za rakom na dojki, bi se odločili za tovrstno preventivo?
Barbra
: Statistika je ena plat. Jaz se od diagnoze naprej bolj ravnam po načelu Martina Kojca, da so nam stvari v življenju namenjene. Meni se je rak zgodil z razlogom – kljub relativno zdravemu načinu življenja. Zdaj se še bolj zavedam preventive in se poslužujem komplementarnega zdravljenja, in sicer z belo omelo. Nisem prepričana, da bi se odločila za ta poseg.

Jana: Verjetno sama ne bi šla raziskat, koliko odstotkov možnosti je, da zbolim za rakom na dojki. Res pa je, da si, če je ta stvar v družini, dovzetnejši in tudi previdnejši.

Se vama zdi, da bi njena izpoved lahko povzročila preveliko paniko in povečanje števila tovrstnih posegov med ženskami?
Barbra: Mislim, da bo njena izpoved predvsem še bolj ozaveščala ženske, kako pomembno je vsakomesečno pregledovanje dojk ter to, da je treba zajemati življenje z veliko žlico in se pri tem ne preveč sekirati. Dvomim, da se bo zgodil kakšen čredni nagon, ki bi povzročil še večjo gnečo na onkološkem inštitutu. Sicer pa tudi moj B. P. (Bojan Požar) pravi enako kot Angelinin B. P. (Brad Pitt), da smo junakinje. In res smo. Let’s Dance! (Plešimo!, op. a.)

Jana: Če imaš to v družini in boš zato lažje spal, se s tem strinjam. Če pa gre za neko paniko, ki povzroči širšo paniko, češ da se morajo testirati vse ženske, pa se s tem ne strinjam. Potemtakem bi se lahko testirali za vse bolezni.