Magazin > VIP
20 ogledov

Bo tako poseben kot Georgei pred njim?

William in Kate z dojenčkom Žurnal24 main
Kate in William sta sina poimenovala po šestih kraljih, ki so s svojimi nenavadnimi lastnostmi in navadami tako ali drugače razburkali zgodovino britanskega imperija.

Britanski princ William in vojvodinja Kate sta svojega prvorojenca poimenovala George (Jurij) in se z izbiro imena poklonila kraljevski tradiciji. Pred njunim Jurijem je britanskemu narodu namreč vladalo že šest Jurijev oziroma Georgeov, vendar pa se v ti v zgodovino niso vpisali zgolj s pozitivnimi lastnostmi. 

Jurij I., ki je na oblast prišel leta 1714, je bil rojen v Hannovru in sploh ni govoril angleško, zato se je raje sporazumeval v francoščini in nemščini. 

Jurij II., ki je oblast prevzel leta 1727, je zaradi napadov jeze padel v nemilost očeta, ki ga je zaradi njegovega koleričnega vedenja vrgel iz kraljeve rezidence, on pa je nato poskušal narediti vse, da bi ga vrgel s prestola. 

Jurij III., ki je vladal med letoma 1960 in 1801, je imel hudo obliko duševne bolezni, napadi, ki so se končali s penjenjem v ustih, pa so lahko trajali tudi po več ur.

Jurij IV., ki je prestol s svojimi skromnimi 50 kilogrami grel med letoma 1820 in 1830, je bil upornik že kot najstnik, pozneje pa se je rad predajal zapravljanju in igram na srečo ter škandal povzročil tudi s tem, da je hotel odsloviti svojo ženo. 

Jurij V., ki je Otoku vladal med letoma 1910 in 1936, je bil le zmerno izobražen ter je več pozornosti kot vodenju kraljevine, posvečal hobijem, kakršno je bilo na primer zbiranje znamk.  

Jurija VI., ki je Veliki Britaniji kraljeval od leta 1936 do svoje smrti leta 1952, je mučilo silovito jecljanje, kar je pred tremi leti nazorno ponazoril tudi režiser Tom Hooper v filmu Kraljev govor, a je z odločnostjo med drugo svetovno vojno dokazal, da je sposoben vladar. 

Komentarjev 2
  • saramara 11:41 29.julij 2013.

    Pri Zurnalu se cajt vrti v rikverc :DDrugace pa : ob vseh informacijah in zanimivostih, ki jih najdemo o teh kraljih, vi napisete najvecje budalascine?

  • Žirafa 19:01 27.julij 2013.

    Jurij III., ki je vladal med letoma 1960 in 1801 [...] Aha. Kako je pa to izgledalo?