Magazin > VIP
21 ogledov

Bob Dylan plagiator?

Bob Dylan Reuters
Slike, ki jih je slavni glasbenik razstavil kot svoja dela, naj bi bile pravzaprav kopije znanih fotografij.

Glasbena legenda Bob Dylan je pred kratkim v New Yorku predstavil svojo umetniško razstavo z naslovom Azija, ki je opisana kot "slikovit odsev Dylanovih potovanj iz Japonske, Kitajske,Vietnama in Južne Koreje". Kaj kmalu pa so se pojavile navedbe, da naj bi bilo najmanj deset od 18 razstavljenih slik dejansko kopij znanih fotografij, od katerih so nekatere nastale pred več kot stoletjem. Tako naj bi bila na primer njegova slika Opium reprodukcija fotografije Woman Smoking Opium Léona Busyja iz leta 1915, delo Trade pa je izredno podobna fotografiji Henrija Cartier-Bressona iz leta 1948.

To sicer ni prvič, da je glasbenik obtožen kraje tujih del. Nakateri njegovi teksti naj bi bili namreč sumljivo podobni verzom pesnikov iz državljanske vojne ter nekega japonskega pisca, medtem ko njegova avtobiografija vsebuje izreke, ki so prepisani iz del pisateljev Marcela Prousta in Jacka Londona.

Dylan še ni komentiral obtožb, iz galerije Gagosian, v kateri razstavlja, pa so povedali, da je umetnik pač "uporabil različne izvore za inspiracijo".

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:36 30.september 2011.

    Tale Dylan men že od nekdaj ni všeč,saj je kurba celo živlenje pel proti vojni,sam ma pa ogromno delnic v vojni industriji.Kurc še en glup hamburgereater!!