Magazin > VIP
17118 ogledov

Nevarna bolezen Kate Middleton

kate middleton, william
Slabe novice z britanskega dvora.

Ginekolog dr. Frank Spickhoff je razložil, kako nevarna je lahko hipermeza oziroma močna jutranja slabost, za katero trpi tudi noseča vojvodinja Catherine. Leta 2012, ko je bila noseča s sinom, je morala zaradi slabosti celo v bolnišnico.

Kot je razložil strokovnjak, ima hipermezo le en odstotek vseh nosečnic. "Pri tej bolezni nosečnice močno bruhajo. Hrane in pijače enostavno ne morejo obdržati v želodcu,“ pravi  Spickhoff, vodja ginekološkega oddelka bolnišnice St. Anna v Švici. Razlogi za pojav hipermeze niso znani, zdravniki pa predvidevajo, da je rezultat hormonskih sprememb, nastanek pa bi lahko bil povezan tudi z alergijami, stresom, prehrambenimi motnjami in težavami s presnovo.

"Pogosto bruhanje je za nosečnice lahko nevarno, saj povzroča dehidracijo in izgubo telesne teže,“ prav zdravnik. Nosečnice s hipermezo zavračajo hrano in pijačo, ker vedo, da bodo zaužito takoj izbruhale. "Posušijo se,“ še dodaja Spickhoff. Pacientke morajo ponavadi zaradi dehidracije in pomanjkanja vitaminov ter elektrolitov v bolnišnico. "Dehidracija povzroča padec krvnega tlaka, glavobole in pospešeno bitje srca. Nosečnicam lahko pomagamo le tako, da lajšamo njihove simptome, na primer z infuzijami in prilagojenim jedilnikom,“ še razlaga strokovnjak.

Priporočljivo je, da ženske s to boleznijo ne pijejo kave in gaziranih pijač, njihovi obroki pa  morajo biti lahki in majhni. Nekaterim pri odpravljanju simptomov pomagata tudi akupresura in akupunktura. Dobra novica pa je, da bolezen za otroka ne predstavlja nevarnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.