Magazin > VIP
47 ogledov

Bolj živ kot kadarkoli

Album v angleškem jeziku naj bi izšel na Tošejev rojstni dan, 25. januarja. Žurnal24 main
Toše Proeski je eno leto po smrti še večja zvezda, kot je bil, ko je še živel.

Na današnji dan, v zgodnjih jutranjih urah, se je pred enim letom na avtocesti blizu Nove Gradiške zgodila tragična prometna nesreča, v kateri je umrl makedonski glasbenik Toše Proeski.

 

Pop ikona tudi častni občan

V Makedoniji so ga razglasili za častnega občana, danes pa bodo v Kruševu položili temeljni kamen za gradnjo doma spomina Tošeja Proeskega. Po njem bodo poimenovali tudi srednjo glasbeno šolo v Bitoli, ki jo je obiskoval, prav tako naj bi po njem poimenovali eno od ulic v Skopju in Zagrebu.

V nasprotju z mnogimi drugimi so ga v zvezde kovali že, ko je še živel, evforija pa je leto po njegovi smrti, tako se vsaj zdi, še večja. Toše namreč ni bil zgolj glasbenik, bil je, kot pravi Nina Sever , njegova nekdanja menedžerka v Sloveniji in lastnica založbe Reflektor, predvsem velik humanitarec in vzornik mladim. Leta 2004 je zato postal tudi prvi ambasador Unicefa v Makedoniji.

Prihodke dobivajo starši
Povsod, kjer je bil, je pustil velik pečat. Kot vselej pa se v takšnih primerih hitro najdejo ljudje, ki bi radi zaslužili, tudi na njegov račun.

"Glede na listino dedovanja se vsi prihodki od plošč, torej vsi avtorski in izvajalski honorarji, stekajo na račun Tošejevih staršev. Je pa njegova družina ustanovila Mednarodno fundacijo Toše Proeski, katere del so tudi sami. Prvič zato, da se tako formalnopravno varujeta njegova lik in delo, in drugič, da lahko nadaljujejo njegovo humanitarno poslanstvo," pravi Severjeva.

Po njegovi smrti se je dogajalo veliko stvari, ki se preprosto ne bi smele in so bile celo v nasprotju s stališči njegovih staršev. "Izdali so album s fotografijami prometne nesreče, nezakonito je izšel tudi DVD s posnetki koncerta v živo v sarajevski Skenderiji, izkupiček katerega je Toše v celoti namenil obnovi doma za mlade v Sarajevu, in ga prodajali na hrvaškem in srbskem tržišču. V Sloveniji so povsem legalno postumno izšli album z naslovom Igra bez granica, dva dvojna DVD-ja s posnetki treh njegovih velikih koncertov v živo in album z naslovom Ko me pogledaš u oči, ki je bil sicer posnet leta 2002, a le za makedonsko in srbsko tržišče," pojasnjuje Severjeva.

Kmalu novi album
"Vrnil se bom z zrakom, zato se ne poslavljajte od mene ..." poje Toše Proeski v skladbi z naslovom Arija, katere singel so danes prejele radijske postaje po vsej Sloveniji, v kratkem pa naj bi bil tudi na prodajnih policah.


Avto Tošeja Proeskega, v katerem sta bila še njegova menedžerka in šofer, je bil popolnoma uničen. Umrl je le on.

 
Toše skladbo odpoje skupaj z Gianno Nannini ob spremljavi londonskega filharmoničnega orkestra, zanimivo pa je predvsem besedilo, v katerem je slutiti, da se mu bo nekaj zgodilo. Singel najavlja izid albuma, o katerem je Toše sanjal in si ga neizmerno želel, ni pa ga dočakal.

Gre za album v angleškem jeziku, ki je bil za izid pripravljen že pred enim letom. Samo mastering je stal pol milijona evrov; sicer pa so do zdaj priložnost snemanja v tem londonskem studiu dobile le največje glasbene avtoritete, med katere se je uvrstil tudi Toše. "Album naj bi pri nas izšel na njegov rojstni dan, 25. januarja prihodnje leto," je za Žurnal24 še povedala Nina Sever.

Spomin nanj še ni ugasnil
Pred enim letom, okoli 6.30 zjutraj, se je na avtocesti Zagreb–Lipovac v bližini Nove Gradiške zgodila prometna nesreča. VW touareg, v katerem so sedeli Toše, voznik Georgij Georgijevski in Tošejeva menedžerka Ljiljana Petrović , je zadel v zadnji del tovornjaka, se zavrtel in silovito trčil v zaščitno ograjo, ki je ločevala oba pasova avtoceste. Toše je umrl na kraju nesreče, njegov voznik je bil huje poškodovan, menedžerka pa le lažje.

Proti vozniku so v Makedoniji vložili obtožnico, ki ga bremeni povzročitve hude prometne nesreče s smrtjo. Preiskava je potekala tako v Makedoniji kot na Hrvaškem. Hrvaški organi pregona so primer prepustili makedonskim kolegom, s katerimi so prišli do istih zaključkov. Razlikujejo se le v mnenju o hitrosti, s katero je Georgijevski vozil. Medtem ko makedonske oblasti navajajo hitrost med 140 in 158 kilometri na uro, so Hrvati mnenja, da je števec kazal 171 kilometrov na uro. Nesreča se je zgodila, ker Georgijevski ni upošteval varnostne razdalje, voznik tovornjaka, v katerega je touareg trčil, pa je po nesreči predvideval, da je Georgijevski zaspal.

Skopje v solzah
Na obletnico zadnjega Tošejevega koncerta so se v Skopju zbrali glasbeniki iz vse nekdanje Jugoslavije in se mlademu glasbeniku poklonili s solzami v očeh. Na humanitarnem koncertu, ki so ga poimenovali Te sakame site (Vsi te imamo radi) so se na odru zvrstili Nina Badrić , Tony Cetinski , Sandi Cenov , Aki Rahimovski in Goca Tržan . Poklonila se mu je tudi Ukrajinka Ruslana , ki je zapela pesem, s katero je Toše nastopil na Evroviziji leta 2004. Slovenske barve je zastopala Alenka Gotar . Na razprodanem koncertu se je prvič po Tošejevi smrti v javnosti pojavila tudi njegova menedžerka Ljiljana Petrović, ki je bila usodnega dne skupaj s pevcem v avtomobilu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.