Magazin > VIP
25 ogledov

Brez predsodkov

"Včasih sem zelo konservativna, ampak to so stvari, ki se dotikajo bolj mojega o Žurnal24 main
S televizijsko voditeljico in urednico 24 ur smo se pogovarjali o novi podobi oddaje, načinu dela in njenih sodelavcih. Zaupala nam je, da je pristaš "stare šole" in da je včasih zelo konservativna.
Se vam zdi, da z novim konceptom oddaje POP TV daje prednost embalaži pred samo vsebino?
Ne, nikakor. Oddaja je na sporedu že trinajst let in scena je za ta tip oddaje res že malce zastarela, zato smo že vsi zelo nestrpno čakali, da gremo naprej. Tudi zato, ker se tehnologija blazno hitro razvija in omogoča vedno več možnosti. Televizijska informacija je v osnovi vizualna informacija in zdaj bo te bistveno več, gledalcem pa bomo na ta način ponudili več vsebine.

Povedano bomo podkrepili z dodatnimi posnetki, slikami, številkami, grafi in podobnim. Gledalec bo torej na zaslonu dobil bistveno več informacij, tako forma kot vsebina pa bosta bolj dovršeni in razgibani. Voditelji bomo informacije podajali na bolj dinamičen način, v studiu bomo imeli več gostov, več bo vklopov v živo v središče dogajanja, posamezne teme in ozadja dogajanj bomo lahko še bolj podrobno razdelali.
 

O novi podobi oddaj je dejala

"Vozili bomo bistveno boljši in hitrejši avto, tak kot nam ga omogoča sodobna svetovna televizijska avtocesta, in na ta način hitreje posredovali več novic in več vsebine."

Bo za voditelje bolj stresno?
Bo, ampak meni je to všeč, saj pri nas voditelji nismo le bralci dnevnih poročil. Vsi smo izkušeni novinarji in vsak dan znova soustvarjamo oddajo.

Je voditelj tudi malo igralca?
Mogoče malo, predvsem interpreta. Novice je treba podati na kredibilen način, jih pripovedovati in tudi doživljati. In če oddajo sam soustvarjaš, je to potem veliko lažje.

Ne boste več le sedeli. Imate predpisane položaje?

Tehnologija pač zahteva svoja pravila. Predpisana imamo mesta, na katerih naj bi približno stali, saj je tja usmerjena luč in je kader tam najboljši. Kako se nekdo giba, kakšna je njegova govorica telesa, pa je seveda stvar posameznika.

Bi, če bi od vas zahtevali, pred kamero naredili špago ali preval?

Zagotovo ne, vsaj v oddaji 24 ur ne, glede tega sem namreč pristaš »stare šole«. Mislim, da je v prvi vrsti pomembna informacija, sama sem v tej vlogi predvsem novinarka in voditeljica, ne pa nekakšna šema.

Kaj bi moral narediti voditelj oddaje, da bi ga odpustili?

Najverjetneje nekaj skrajno neprofesionalnega, kot denimo da bi na zelo grd način izkoristil to, kar počne, v izrazito koristoljubne zasebne namene. Vendar pa si težko predstavljam, da bi katerikoli izmed naših novinarjev oziroma voditeljev sploh naredil kaj takšnega, da bi ga morali odpustiti iz službe.

Katere informativne oddaje spremljate?
24 ur, Preverjeno, Trenja. Ste morda pričakovali kakšen drugačen odgovor (smeh)? Glede na to, da sem iz Kopra, veliko spremljam italijansko televizijo, pa "news" programe, kot so Sky News, BBC, Fox in CNN, saj lahko na ta način sproti preverjaš, v katero smer gredo trendi.

Se vam zdi, da je manjšinska problematika dovolj zastopana v informativnih oddajah?

Zadnje čase smo veliko poročali o stanju slovenske manjšine v Italiji, ki je trenutno res pereča. Je pa res, da ta problematika težko pride v osrednje novice.

Zakaj?

Zato, ker se ljudje najlažje istovetijo s tem, kar se dogaja pred njihovim pragom oziroma s tem, kar se jih neposredno ali pa zelo blizu posredno dotika. Strinjam se, včasih res preveč pozabljamo na to, kar se dogaja z našo manjšino, po drugi strani pa je to tudi odraz tega, kako se matična država obnaša do svoje manjšine, koliko pozornosti ji daje.

Vaš sovoditelj je Edi Pucer. Česa o njem niste vedeli in vas je, ko ste izvedeli, presenetilo?
O njem kar nekaj vem, saj se poznava še iz Kopra. Hodila sva na isto gimnazijo, tudi on je bil krajši čas na TV Koper … Česa nisem vedela? Da tako rad kuha denimo. Ali pa da se po otroško razveseli kakšnih zadev, kar mi je zelo všeč.

Nekje sem prebrala, da vas imajo sodelavci za mamo ...

To je nekdo enkrat zapisal in je šlo naokrog. Nobenemu nisem ravno mama, skušam pa bi korektna sodelavka. Trudim se biti z vsakim prijazna, saj menim, da je največje spoštovanje, ki ga lahko izraziš drugemu, to, da spoštljivo ravnaš z njim, da mu prisluhneš, ga upoštevaš. Vsak ima svoje mnenje in svoje argumente, ki so lahko tudi boljši od tvojih. Izmenjava mnenj je vedno dobra, pristopati k ljudem z vnaprejšnjimi predsodki pa je zelo ozko in krivično.

Ste popolnoma brez predsodkov?

Ne, nisem. Imam predsodke do nekaterih stvari.

Na primer?
Včasih sem zelo konservativna, ampak to so stvari, ki se dotikajo bolj mojega osebnega življenja kot pa nekih splošnih civilizacijskih načel.

Kateri je najbizarnejši trač, ki so ga mediji zapisali o vas?
Da sem reden gost igralnic. Spet drugič so denimo zapisali, da sem kar naenkrat zapustila svojega partnerja in se "spečala" z nekom drugim, ki ga v življenju še videla nisem, kaj šele srečala, in to je bilo celo na naslovnici. Še dobro, da moj partner razume, kje delam, in tega ne jemlje resno. Je bilo pa treba drugim razlagati, da ni takšne frke. Teh tračev je bilo kar nekaj.

Je Dimitrij Rupel trenutno najpopularnejši politik?

Najpopularnejši pomeni najbolj priljubljen. Zelo dvomim, da je ta hip najbolj priljubljen, prej obratno. Je pa gotovo eden izmed politikov, ki je ta hip v središču pozornosti. Dimitrij Rupel je vedno znal poskrbeti za to, da se je govorilo o njem in nikoli ni bil neopazen politik, pa karkoli si že mislimo o njem.

Začele so se decembrske zabave, se jih udeležujete?
Bi se jih več, če ne bi ravno zdaj tako zavzeto vadili prehod v nov studio. Začnemo že v ponedeljek.

Je Darja Zgonc na zabavi kdaj pregloboko pogledala v kozarec?
Uradno ne, smo pa verjetno že vsi kdaj spili kakšen kozarec preveč. Sicer pa sodim med tiste ljudi, ki ne prenesejo ravno veliko alkohola.

S čim bi se ukvarjali, če se ne bi z mediji?
Prepričana sem bila, da bom matematičarka ali pa da se bom ukvarjala s kakšno zelo preverljivo, empirično zadevo.

Mediji niso empirično preverljivi?
Seveda smo, ampak malce je pa kdaj tudi abstrakcije (smeh).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.