Magazin > VIP
31 ogledov

Cenzura ne, tožba da

"Sodna praksa dopušča, da se nekoga lahko javno kritizira na satiričen način," m Žurnal24 main
Draga satira. Sašo Hribar ni želel zaničevati Petra Radovića, ki na sodišču zahteva odškodnino.

Tožba. "Dan pred objavo v eter ste imeli možnost in dolžnost, da si posneto oddajo ogledate vnaprej in vsebino cenzurirate, če vam kaj ne bi bilo všeč. Ker tega niste storili, ste se z vsebino oddaje očitno strinjali. Kot dokazni material ste predložili nekaj, kar ste kot odgovorni urednik podpisali," se je včeraj zagovarjal Sašo Hribar, potem ko se je njegov nekdanji šef na Radioteleviziji (RTV) Slovenija Petar Radović odločil, da bo tudi s posnetki treh oddaj Hri-bar poskušal sodno dokazati, kako naj bi ga Hribar med vodenjem oddaj grobo žalil.

15 tisoč evrov zahteva Petar Radović od nekdanjega voditelja Hri-bara, kjer naj bi ga diskvalificirali.

Zahteva denar
Hribar se je z Radovićem tako prvič soočil na ljubljanskem sodišču, kjer je Radović konec leta 2009 vložil tožbo, o kateri so včeraj začeli presojati in s katero od Hribarja zahteva 15 tisoč evrov odškodnine. "Hribar me je praktično želel napeljati na to, da bi samega sebe cenzuriral. Nikakor ne bi ukrepal na tak način, ne glede na to, kaj bi se v oddaji o meni govorilo. To bi bila pa res privatizacija RTV," je Radović odgovoril Hribarju, potem ko ju sodnici ni uspelo pobotati niti na tajni poravnavi.

Zaslišana čez dva meseca
Tako bo na nadaljevanju njunega pravdanja, sredi maja, sodnica zaslišala oba. Radović sicer trdi, da naj bi ga Hribar tako v svoji oddaji kot v drugih medijih človeško in profesionalno poniževal.

"Večino žaljivk je toženi Hribar celo stopnjeval, zaradi česar je gospod Radović dve leti trpel veliko škodo in duševne bolečine," razloge za Radovićevo tožbo pojasnjuje njegov pravni pooblaščenec. Hribar pa odgovarja, da je "šlo za kritiko nadrejenega, ki je s cenzuro posegel v njegovo delo. Vendar namen ni bil kakorkoli zaničevati".