Magazin > VIP
34 ogledov

Coco Chanel vohunila za naciste

Coco Chanel Žurnal24 main
Nova knjiga o življenju Coco Chanel, ki je včeraj izšla v ZDA, po poročanju Reutersa podpira namigovanja, da je francoska oblikovalka pod vohunskim imenom Westminster med drugo svetovno vojno sodelovala z nacisti.

V knjigi Sleeping With The Enemy: Coco Chanel's Secret War (V postelji s sovražikom: Skrivna vojna Coco Chanel), ki jo je napisal v Parizu živeči ameriški novinar Hal Vaughan in ki znamenito oblikovalko označuje tudi kot gorečo antisemitinjo, so zapisane trditve, da Coco ni bila le ljubimka nemškega oficirja Hansa Guntherja von Dincklaga, kar je bilo že obsežno dokumentirano, ampak sta bila tudi vohuna z misijami v Madrid in Berlin. "Vaughn razkriva, da je bila Coco Chanel več kot le simpatizerka in kolaboratorka nacistov. Bila je nacistična agentka, ki je delala za Abwehr, nemško vojaško obveščevalno agencijo," je v izjavi za javnost povedal založnik Alfred A. Knopf, vendar pa je njegove trditve pod vprašaj že postavila oblikovalska hiša Chanel. "Kar je gotovo, je to, da je bila med vojno v zvezi z nemškim aristokratom, je pa res, da ni bilo primerno obdobje za ljubezensko zgodbo z Nemcem, tudi če je bil Baron von Dincklage po materi Britanec in ga je Coco poznala že pred vojno," so sporočili javnosti in obenem zanikali trditve, da je bila antisemitinja, saj po njihovem mnenju sicer ne bi prijateljevala z judovsko družino finančnikov Rothschild.

Knjiga informacije o Coco Chanel, ki naj bi z Dincklageom in drugimi na misijah novačila nove agente, ki bi bili pripravljeni služiti Nemčiji, črpa iz britanskih nemških in ameriških arhivov. Kot agentka Abhwerja naj bi vohunsko delo opravljala pod številko F-7124 in kodo Westminster, o tem, da je bila vohunka pa se je ugibalo že veliko let prej, a jo je po zaslišanju o njenih vezeh z nacistično nemčijo sodnik v Franciji izpustil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.