Magazin > VIP
10335 ogledov

Duet z Janom Plestenjakom? Samo pod tem pogojem!

Jan Plestenjak Rok Hribar
Navezan je na svojo deželo in slovenski jezik.

V oddaji Areni je tekla beseda o odločitvi organizatorjev letošnjega Kurentovanja na Ptuju, kjer bo dogodek letos otvorila Ceca.

Gost oddaje je bil pevec Jan Plestenjak, ki je po voditeljevem vprašanju, kaj meni na to, takoj poudaril, da ima spoštovanje do vseh izvajalcev, saj se zaveda, koliko čustev in ljubezni je treba vložiti v glasbo, zato ne ocenjuje slogov ali jezikov. Prav tako nasprotuje temu, da se ljudem govori, kaj je prav in kaj ne

Prepričan je tudi, da Slovenci raje kot tujce poslušamo domače izvajalce, da organizatorji raje najemajo tujce, pa bi po njegovem mnenju lahko pripisali "kompleksu majhnosti".

"To je vseslovenski problem. Najbolj nevarno je, če zaradi kompleksa majhnosti pozabiš na to, od kod prihajaš," je dejal. Jan je ponosen tudi na slovenski jezik. "Hrvaški pevci si želijo z mano posneti duete, ampak jaz bi želel, da z mano pojejo v slovenščini, ker delam za ta trg in se mi zdi prav. Vsak izbira svoj jezik. Velikokrat pa je ta izbira mladih slovenskih glasbenikov, ki pojejo v tujem jeziku, le beg pred samim seboj. A je ob besedi 'spoštovanje' res tako težko imeti besedo 'ponos'? Ali mora biti 'ponižnost'? Največji si, če gojiš svojo esenco in jezik, na katerem si se dojil. Zraven pa moraš biti tudi odprt."

Na komentar, da se mnogim zdi slovenščina preveč robata in da je hrvaščina bolj žametna, je Plestenjak odgovoril: "To je beg od lastne nesposobnosti. Težko je napisati lepo besedilo, to je res."
 

Komentarjev 6
  • miha.z 13:43 25.januar 2023.

    Sicer ga ne morem poslušat ampak vsaka čast.

  • Plavi-mil 10:34 25.januar 2023.

    Čestitke za pokončnost in domoljubje.

  • zdrej 08:47 25.januar 2023.

    Majster je. Danes zjutraj sem razmišljal podobno, ko sem poslušal slo-cro duet in je slovenska pevka pela v hrvaščini ni pa bilo obratne variante.