Magazin > VIP
103 ogledov

Fotografski poklon Siddharti

Marjan Krebelj, Siddharta
1/10
Žurnal24 main
Včeraj so v Caffeju Metropol odprli fotografsko razstavo Marjana Kreblja z naslovom Siddharta. Otvoritve so se udeležili tudi člani omenjene skupine, za poslastico pa je poskrbela skupina Obroč.

V ljubljanskem Caffeju Metropol je na ogled razstava 15 fotografij Marjana Kreblja, na katerih so ovekovečeni koncertni utrinki skupine Siddharta od njihovega stadionskega nastopa leta 2003 do danes.

"Na prigovarjanje kolegice sem sklenil posneti videoreportažo s Siddhartinega koncerta na ljubljanskem stadionu. Skupino sem sicer poznal že od prej, nisem bil pa ne vem kakšen fan. Razlog je bil – kot se je kasneje izkazalo – zgolj moja lenoba. Šele ko sem v okviru priprav na to reportažo zares prisluhnil njihovim dotedanjim albumom, se mi je zazdelo, da govorimo isti jezik. Da se razumemo o stvareh, ki so sicer neizrekljive. Doživetje tega koncerta je bilo res tako močno, da sem se ga odločil z videokamero spremljati še na sledeči RH- turneji," nam je razlog za večletno spremljanje Siddhartinih nastopov pojasnil Krebelj, ki je skupino spremljal tako s kamero kot fotoaparatom, razen ene pa so vse razstavljene fotografije posnete na film, saj so mu barve in ostale strokovne kvalitete, ki jih ta daje, veliko bolj všeč kot digitalni zapis.

Marjan Krebelj, Siddharta, razstava, Caffe Metropol  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Skupina Siddharta bo 18. 6. orala ledino na stožiškem stadionu. Fantje so prepričani, da bodo koncert razprodali, obljubljajo pa triurno glasbeno poslastico.

Krebelj je imel pri izbiri fotografij kar težko delo. "Gre za sedemletni opus, kakšnih 30 ali še več koncertov, kar nanese ogromno materiala. Ko sem izbiral pred leti, sem naredil drugačen izbor. Letos sem izbor delal po kvaliteti fotografije, zgodbi, likovni plati (barve, ostrina, kompozicija), nato pa še glede na kolekcijo kot celoto. Vse skupaj sicer ni trajalo dolgo, saj sem jih odbiral že sproti. V ozkem izboru je bilo kakšnih 50 fotografij, iz katerih pa je bilo res težko izbrati končnih 15. Lahko bi naredil tri razstave …," je za naš portal povedal Krebelj, ki mu je bila Siddhartina glasba vedno navdih za njegovo fotografsko delo, in sicer zato ker so po njegovem mnenju edini profesionalni band v Sloveniji.

Vsakič ko od nekega dogodka mine nekaj časa, je vse videti bolj sladko. Ne opaziš več problemov, odvečnih minut, ki jih ima kdaj kakšen dan. Vse postane lepo in postaneš kar malce nostalgičen.
 

Fotografije s koncerta v Ilirski Bistrici, ki je potekal v okviru turneje Petrolea, je tako oblikoval v koledar, mesece pa poimenoval s skladbami omenjenega albuma. Njihovo glasbo je Krebelj uporabil tudi kot podlago za svoje druge projekte. Skladbo Neznano je denimo vključil v kratek film o potrošništvu, ki ga je naredil v sodelovanju z dr. Aleksandrom Zadelom, komad Le Mavrica pa v video z naslovom Projekt 365, v okviru katerega je vsak dan z mobilnim telefonom posnel eno fotografijo.

Za pevca skupine Siddharta Tomija Megliča je bilo spremljanje koncertnih utrinkov skozi čas in Krebljevo pripovedovanje zelo ganljivo. "Vsakič ko od nekega dogodka mine nekaj časa, je vse videti bolj sladko. Ne opaziš več problemov, odvečnih minut, ki jih ima kdaj kakšen dan. Vse postane lepo in postaneš kar malce nostalgičen. A to je fino, ni slab občutek. Lepo je videti, da nekoga tako zelo navdahnemo, da to vzame za svoje življenjsko poslanstvo. Da smo nanj vplivali na način, da se je tako na široko lotil tega," nam je dejal Meglič, ki s skupino napovedujejo triurni koncertni spektakel, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Na njem bodo posneli tudi svoj novi album, s fotoaparatom pa ga bo ovekovečil tudi Krebelj.

Obro%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za izvrsten uvod v otvoritev so s priredbo Siddhartinega singla Homo Carnula poskrbeli člani skupine Obroč, za svoj nastop pa poželi navdušenje tako obiskovalcev kot Siddharte. Na koncu so nam fantje in dekle zaigrali še nekaj svojih komadov.

"Krebelj je iz naših krajev in nas je povabil, da se predstavimo. Ponudbo smo z veseljem sprejeli. Sicer preigravamo lastne avtorske komade, tokrat pa smo naredili izjemo. V času srednje šole mi sicer Siddharta niso bili preveč všeč, v zadnjem času pa jih dosti poslušam. Doma imam vse albume. Moram reči, da so mi veliko dali," nam je dejal pevec skupine Obroč Matjaž Perenič.

Njihov nastop je pohvalil tudi Tomi: "Bil sem zelo presenečen nad priredbo našega komada. Rečem lahko samo: 'Kapo dol.' Bil sem zelo zadovoljen, kar kocine so mi šle pokonci. Zelo dobri so." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.