Magazin > VIP
20 ogledov

George Alexander Louis naj bo!

william kate
1/5
Reuters
Najbolj slavni dojenček ta hip je dobil ime.

Princ William in njegova soproga Kate sta svojega sina poimenovala George Alexander Louis. "Vojvoda in vojvodinja cambriška sta vesela, da lahko sporočita, da sta sina poimenovala George Alexander Louis, njegov naziv pa bo vaša visokost, cambriški prince George," so sporočili iz Kensingtonške palače.

Izbira imen je bila sicer zelo omejena, saj sta se morala novopečena starša držati strogih pravil kraljeve tradicije. Sta pa izbrala imena, ki so na stavnicah kotirala najvišje. Favorit je bil George, sledil mu je James, pa Alexander, Henry in Louis.

Ko bo kralj, bo Jurij VII

Ime George (Jurij) je sicer nosilo že šest preteklih britanskih kraljev, med njimi tudi oče kraljice Elizabete II. Prvi George na britanskem prestolu je bil leta 1714, zadnji George, ki je vladal monarhiji, pa je bil oče sedanje kraljice. Tudi prestolonaslednik Charles ima med svojimi imeni ime George. Mučenik George je sicer zaščitnik Anglije in pooseblja čast in pogum. V skladu z legendo naj bi premagal zmaja.

Ime Louis sta novopečena starša izbrala, ker je to četrto ime princa Williama, z njim pa sta se najverjetneje hotela pokloniti stricu princa Philipa, lordu Louisu Mountbattenu, zadnjemu britanskemu podkralju Indije pred njeno osamosvojitvijo leta 1947. Mountbatten in Williamov oče Charles sta si bila zelo blizu, lord je bil celo Charlesov zaupnik. Louis je umrl med atentatom Irske republikanske armade na Irskem leta 1979. Ime Alexander (Aleksander) naj bi izbrala zato, ker je bilo tako ime trem srednjeveškim škotskim kraljem, BBC-jev dopisnik Nicholas Witchell pa predvideva, da je mali princ ime Alexander dobil tudi zato, ker je to ime zelo všeč vojvodinji Catherine. Alexandra je sicer tudi drugo ime kraljice Elizabete II. Alexander je sicer tradicionalno pogosto ime, vendar v zgodovinski angleške monarhije nima podobnega statusa kot Jurij.

Novorojenček je tretji v vrsti za krono, ko pa jo bo prevzel, si bo lahko sam izbral eno od treh imen, pri tem pa je najverjetnejša izbira George (Jurij) VII.

Ime dobil v rekordnem času

V skladu z britansko zakonodajo sta imela od rojstva 42 dni časa, da izbereta ime za novorojenčka in ga uradno registrirata v bolnišnici ali pristojnem uradu, a sta bila očitno že pripravljena na fantka. Izbrala sta v rekordnem času. William je leta 1982 na ime čakal sedem dni, medtem ko je bil njegov oče leta 1948 brez imena kar mesec dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.