Magazin > VIP
1437 ogledov

Harry in Meghan: Vse, kar morate vedeti o poroki leta

princ Harry Meghan Markle Epa
Jutri bosta pred oltar stopila britanski princ Harry in ameriška igralka Meghan Markle. Slovesnost se začne ob 12. uri po lokalnem času.

Harry in Meghan sta z izborom poročnega dneva kršila tradicijo, saj so kraljeve poroke ponavadi med tednom in ne med vikendom. Menda zato, da Britancem, ki si želijo ogledati spektakel, ne bo treba vzeti dopusta, saj kraljica Harryjevega poročnega dneva ne bi razglasila za praznik. Spomnimo. Poročni dan princa Williama in Kate je bil v Veliki Britaniji razglašen za dela prost dan.

dvorec windsor | Avtor: Profimedia Profimedia


Par si bo večno zvestobo obljubil pred 800 gosti, in sicer v kapeli St George's Chapel v dvorcu Windsor. Povabljenci bodo tja prispeli med 9.30 in 11. uro po lokalnem času. Približno 20 minut pozneje bosta v kapelo stopila Harry in njegova poročna priča, vojvoda William. Kraljica bo na svoj stol sedla zadnja, nekje med 11.55 in 11.59. Maša se bo začela ob 12. uri, ko se bo v spremstvu matere, ki naj bi bila tudi tista, ki jo bo pospremila pred oltar, pripeljala nevesta. Okoli 14. ure po našem času se bosta mladoporočenca pokazala javnosti in se s kočijo 25 minut peljala po mestu Windsor ter pozdravljala radovedneže.

Zanimivost. Meghan ne bo imela družice, tako kot jo je imela Kate (v tej vlogi smo videli njeno sestro Pippo), ker se ni mogla odločiti, kateri prijateljici bo pripadla ta velika čast.

Vabila
harry, meghan markle | Avtor: Profimedia Profimedia

Po slovesnosti, poročil ju bo nadškof Canterburyja, Justin Welby, se bo lahko 600 gostov udeležilo sprejema pri kraljici, zvečer pa se bosta Harry in Meghan z 200 svati premaknila v Frogmore House, kjer bo potekala zabava. Poleg Welbyja bo pridigal tudi škof  Michael Bruce Curry iz Čikaga.

Svatje so vabila z zlatimi robovi prejeli že marca. Za izdelavo ročno izdelanih vabil so uporabili britanski papir in ameriško črnilo, odposlali pa so jih v imenu princa Charlesa. Na vabilu je bilo navedeno tudi, kako se morajo gostje obleči – pri damah sta zaželena dnevna obleka in klobuk, moški pa morajo nositi uniformo, obleko ali frak.

Gostje

Patrick J. Adams, meghan markle | Avtor: Profimedia Profimedia

Seznam gostov je dolg in poln znanih imen. Poleg članov kraljeve družine je povabljena tudi celotna družina Middleton, prišli pa naj bi tudi Meghanini nekdanji soigralci Patrick J Adams, Sarah Rafferty in Wendell Pierce. Na poroko naj bi bile povabljene tudi Harryjeve nekdanje ljubimke, Cressida Bonas, Chelsea Davy in Ellie Goulding. Slednja bo mladoporočenca menda zapela pesem. Med gosti bomo videli tudi članice skupine Spice girls, Sereno Williams in Eltona Johna. Politikov Meghan in Harry nista povabila, so pa vabila dobili vojni veterani, nekateri predstavniki dobrodelnih organizacij in 12-letnica, ki je bila lani ranjena v terorističnem napadu na koncertu pevke Ariane Grande.

K dvorcu Windsor so sicer povabili kar 2640 oseb, 1200 gostov so izbrali predstavniki kraljeve družine, ostala vabila so dobili navadni državljani, ki si bodo lahko od blizu ogledali dogajanje pred kapelo.

Igralkin polbrat in tudi njena polsestra vabil nista dobila, saj Meghan z njima ni v dobrih odnosih. Harryjeva nekdanja teta Sarah Ferguson se bo lahko udeležila cerkvene slovesnosti in sprejema pri kraljici, na večerno zabavo pa ni vabljena.

Dan pred poroko ločena

Kraljeva tradicija veleva, da morata ženin in nevesta noč pred velikim dogodkom prebiti ločeno. Spala bosta v hotelih v bližini dvorca Windsor. Harry in William bosta noč preživela v razkošnem hotelu Coworth Park, Meghan in njena mama Doria Ragland pa bosta prespali v hotelu Cliveden House Hotel.

Diana bo z njima …

princesa diana | Avtor: Profimedias Profimedias

Harry se bo svoji materi poklonil tudi v soboto. Nekateri pravijo, da bo Meghan morda nosila tiaro, ki jo je na svoj poročni dan nosila Diana, bolj verjetno pa je, da bo nosila tiaro iz kraljičine zakladnice. Kakor koli že, Harry je poskrbel, da na njegovo mamo nihče ne bo pozabil, zato bo v cerkvi med tistimi, ki bodo lahko javno kaj prebrali, tudi Dianina sestra Jane Fellowes.

Nevestina obleka

Meghan si je menda izbrala obleko modne hiše Ralph & Russo, ki je stala 113 tisoč evrov. Ta znamka je zvezdnici očitno zelo pri srcu, saj je tam izbrala tudi svojo zaročno obleko. Mediji poročajo, da je obleka posuta z biseri. Na večerni zabavi bo Meghan nosila drugo obleko, še pravijo viri.

V torek je sicer New York Post poročal, da si je Meghan izbrala poročno obleko Christopherja Baileyja. Kaj je res in kaj ne, bomo izvedeli jutri. Pričakuje pa se, da bo obleka imela dolge roka in čipke.

Prstana

meghan markle, harry | Avtor: Profimedia Profimedia

Prstana sta iz valižanskega zlata. Vse od poroke kraljičine mama leta 1923 velja tradicija, da morajo biti poročni prstani kraljevih glav izdelani iz zlata, ki so ga pridobili iz jame Clogau St. David‘s Mine.

Poročni šopek

Poročni šopki kraljeve družine so vedno beli, od poroke hčerke kraljice Victorie dalje so vanj vedno vdelani cvetovi mirte, ki je simbol za ljubezen, nedolžnost in plodnost. Pričakuje se, da bo v Meghaninem šopku šmarnica, saj je ta krasila tudi Dianin šopek.

Darila

Harry in Meghan si ne želita daril, ampak sta pozvala k dobrodelnosti. Na njunem seznamu je sedem različnih organizacij, ki se bodo po poroki lahko razveselili denarja. Gre za institucije, ki se med drugim zavzemajo za bolne otroke, brezdomce, sirote in naravo. Nova Zelandija bo na primer lokalni organizaciji, ki skrbi za otroke jetnikov, darovala 2400 evrov.

Kaj bodo jedli?

mark flanagan | Avtor: Profimedia Profimedia

Gostje bodo uživali v klasičnem poročnem meniju, na katerem bodo jedi iz sezonskih in lokalnih sestavin, kot so grah, paradižnik in beluši. Ekipo 30 kuharjev in asistentov bo vodil kraljevi kuhar Mark Flanagan. Torta bo imela okus po limoni in bezgu. Naročila sta jo pri slaščičarni Violet bakery v Londonu, ki je dobila zelo enostavno navodilo: Torta naj vsebuje svetle arome pomladi. Torta bo okrašena s svežimi cvetovi.

Kdo bo plačal?

Poroka (hrana, pijača, dekoracija, glasba ...) naj bi stala 1,9 milijona evrov, plačal pa jo bo dvor. To pa še ni vse. Cena varnostnih ukrepov naj bi znašala kar 34 milijonov evrov! To bodo plačali davkoplačevalci. Zakaj tako velik znesek? Tamkajšnje oblasti predvidevajo, da je verjetnost za teroristični napad med to poroko višja, ker je Meghan Afroameričanka. Varnostni ukrepi med Williamovo poroko so stali le 7 milijonov evrov.

Poročno potovanje

Govori se, da bosta Harry in Meghan nekaj dni po poroki odpotovala v Hoani Valley Camp v Namibijo, kjer ena noč stane 570 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.