Magazin > VIP
24 ogledov

Homoseksualcem je tokrat prekipelo

Bruno je sprožil val ogorčenja v homosekusalni skupnosti.
1/9
Žurnal24 main
Igralec Sacha Baron Cohen v evropskih prestolnicah promovira svoj najnovejši film o avstrijskem modnem novinarju Brunu. V vsakem mestu pa poskrbi za svojevrsten škandal in provokacijo.
Sacha Baron Cohen se je v Španiji sprehodil po rumeni preprogi, oblečen pa je bil v črn kostum bika. Zanimiv je bil detajl na kostumu, saj mu je spredaj visel velikanski penis. Na preprogi sta ga spremljala dva matadorja.

Rdeče tangice na vodnem skuterju
Na Nizozemskem pa je pripravil še večjo senzacijo. Na premiero, ki se je odvijala v amsterdamski Četrti rdečih luči, se je pripeljal na vodnem skuterju. Oblečen je bil v elegantno moško obleko, s prekratkim suknjičem in vidnimi rdečimi tangicami. Ob njem so pozirali še trije pomanjkljivo oblečeni moški. Prav ta prizor pa naj bi šokiral homoseksualno skupnost v Amsterdamu, v kateri menijo, da Bruno ne opozarja na njihove pravice, temveč se norčuje iz homoseksualcev.

 

Šala na svoj račun mora biti

Za mnenje smo povprašali tudi predstavnika slovenskega društva za integracijo homoseksualnosti, Mitjo Blažiča, ki je dejal, da je določena mera šale na lasten račun vsekakor zdrava. "Ko pa je ta šala izrečena v okolju, ki ni ravno homofilen, pa zna koga prizadeti,“ je pojasnil in dodal, da je odvisno, kdo jo izreče. Blažič je dejal, da si bo film vsekakor ogledal in bo takrat lahko pokomentiral, ali je žaljive narave ali ne. 

Očitno je, da Sacha Baron Cohen svoje delo jemlje izjemno resno in tudi med promoviranjem filma ne izstopa iz svojega lika. Vendar Rashad Robinson (Homoseksualna skupnost) opozarja, da na poniževalen način izpostavlja klišejske stereotipe. Za New York Times je Robinson pojasnil, da je sprva menil, da bo film koristil gejevski skupnosti, vendar je po ogledu filma spremenil svoje mnenje. V nekem prizoru trener borilnih veščin Brunota uči, kako prepoznaš geja. "Nekateri so zelo prebrisani in se oblačijo podobno kot ti ali jaz," mu svetuje trener. Ob takih prizorih pa je Robinson dojel, da bo tarča posmeha pravzaprav občinstvo.

Posvojitev in perverzije
Cohen se je v filmu lotil številnih tem iz resničnega sveta zabave, med drugim tudi problematike posvojitve afriških otrok. Vendar v filmu ne poudari zgolj kritičnega vidika tega problema, temveč ga stopnjuje v perverzno idejo o homosekualnem starševstvu. Prizor: Bruno posvoji otroka iz Afrike in se z njim pojavi v pogovorni televizijski oddaji, kjer izjavi nekaj rasističnih komentarjev pred pretežno afro ameriškim občinstvom. Nato pa v oddaji pokažejo fotografije Bruna med spolnim odnosom z moškim v prisotnosti posvojenega otroka. Seveda je bilo občinstvo zgroženo in svojo ogorčenost tudi pokazalo.

Robinson opozarja, da bi tovrstni prizori lahko vplivali na porast homofobije. Vse kaže, da je Cohen dodobra premislil scenarij svojega filma, tako kot samo promocijo. Svoje lastno mnenje pa si boste lahko po 9. juliju ustvarili tudi sami, ko bo film prispel v slovenske kinematografe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.