Magazin > VIP
22713 ogledov

Hrvaška žaluje za slavnim kuharjem, ste okusili njegove kreacije?

Veljko Lipšanović Instagram
V njegovih jedeh je užival tudi igralec Pierce Brosnan.

Po poročanju Slobodne Dalmacije je v ponedeljek umrl 44-letni priznani splitski kuhar Veljko Lipšanović. Lipšanović se je sprva ukvarjal sicer z boksom, ki ga je začel trenirati pri 15 letih. Po nekajmesečnem treningu je postal mladinski prvak Hrvaške, vstopil v mladinsko reprezentanco in začel osvajati medalje ter nizati dobre rezultate. Kasneje se je odločil, da bo boksarske rokavice odložil in boksarska tekmovanja zamenjal s kulinaričnimi tekmovanji.

Začel je kot pomočnik kuharja v nekoč kultni splitski konobi. Kasneje je prevzel kuhinjo na turistični jadrnici. Njegova kuhinja je temeljila na svežih domačih sestavinah, pravilnemu doziranje začimb, združevanje tradicionalnega s sodobnim in nenazadnje na veliki ljubezni do kuhanja.

S svojimi jedmi mu je uspelo osvojiti tudi hollywoodsko legendo Piercea Brosnana, ko ta je na Visu snemal drugi del filma Mamma Mia. Mnogo prezgodaj preminuli kuhar je za seboj pustil hčer in sina. "Bil je dober kuhar, še boljši oče. Splitska kulinarična scena je sinoči veliko izgubila", so za Dalmatinski portal povedali njegovi prijatelji.
 

Komentarjev 2
  • drecos123 18:12 18.januar 2023.

    fuj drek

  • Toma 09:55 18.januar 2023.

    Imajo hrčki zastave na pol droga?