Magazin > VIP
53 ogledov

Igrajo na politične strune

Šoltes in Vlačič igrata na enake strune - oba sta namreč baskitarista. (Foto: Me Žurnal24 main
Politiki glasbeniki. Vlačič, Šoltes, Žerjav, Podobnik, Jazbinšek, Peterle, Moge in drugi.
Glasbeniki, ki jih mika politika
Na zadnjih županskih volitvah je na listi Zorana Jankovića kandidiral glasbenik Robert Pešut, bolje znan kot Magnifico. Na zadnjih državnih volitvah pa je za poslanca LDS kandidiral legendarni pevec Lado Leskovar (na fotografiji zgoraj), njegov obraz so natisnili tudi na plakate. Član Kučanovega Foruma 21 pa je denimo Zoran Predin.

Slovenija. Pred kratkim je minister za promet Patrick Vlačič igral na žuru kozorogov in strelcev, ki ga organizira Janez Bončina - Benč. Med politiki, ki so v prostem času tudi glasbeniki, ni edini. Aktualni predsednik računskega sodišča Igor Šoltes na primer igra na enake strune kot Vlačič – oba sta baskitarista.

Moge in Pavliha za politike in novinarje
Med politiki glasbeniki je morda najbolj znan nekdanji predsednik vlade Lojze Peterle, ki s svojimi orglicami rad zabava tudi evropske poslance v Bruslju. Nekdanji poslanec LDS Rudi Moge je v dixieland vodah; igra klarinet, s svojo zasedbo, v kateri je tudi nekdanji poslanec Marko Pavliha, pa je večkrat igral tudi novinarjem in politikom na Večerovih zabavah. Med jazzisti se najdejo tudi drugi ljudje iz političnih vrst – kandidat za ljubljanskega župana in mestni svetnik Miha Jazbinšek je denimo saksofonist. Predsednik SLS in nekdanji minister za promet Radovan Žerjav je kitarist, v rock skupini je vztrajal celih deset let. Glasba ni tuja niti ženskim predstavnicam v politiki – nekdanja poslanka SD (takrat še ZLSD) Jerica Mrzel je pela in igrala kitaro tudi za svojo stranko, ko je ta nabirala glasove volilcev. Aktualna ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal igra klavir in je bila pred dobrima dvema letoma celo gostja skupine Dan D, a zaradi njenega sodelovanja pri skladbi Voda na odru Cankarjevega doma bi jo težko šteli med glasbenike. Kot bi težko med pevke šteli kandidatko za ljubljansko županjo Zofijo Mazej Kukovič, katere duet z raperjem 6 Pack Čukurjem so mnogi označili za ponesrečenega.

Podobnik in njegov album za Slovenijo

Nekdanji poslanec SLS in ustanovitelj Zavoda 25. junij Marjan Podobnik je pred približno 15 leti izdal celo album z naslovom Za Slovenijo z ljubeznijo, na katerem so sodelovala imena, kot so Oto Pestner, Anika Horvat ter Pepel in kri. Podobnika pa se morda spomnite tudi, ko je na nacionalni televiziji prepeval priredbo Čukov Ša-la-la. Mirko Zamernik, nekdanji poslanec SDS, pa je izdal plošček z naslovom Pozdravljen novi svet, ki se ponaša z mislimi, kot je “Ko v vesolju jaz lebdim, na zemljo sem pripet”. Z njegovo prodajo je leta 2005 pomagal otrokom Indonezije, ki so bili žrtve cunamija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.