Magazin > VIP
123 ogledov

Jadranje še vedno boljše od seksa

Mitja Kosmina
1/13
Suzana Kos
Mitja Kosmina. Zanima ga samo tekmovalno jadranje, v nedeljo na Barkovljanki pa upa na muhasto vreme.

"Še vedno mislim enako," je kratek Mitja Kosmina, ko ga vprašamo, ali po letih dodatnih izkušenj – tako na področju jadranja kot seksa – trdi enako kot pred dobrim desetletjem ali več. Tedaj je namreč v enem od intervjujev izjavil, da je jadranje boljše od seksa.

Eden od najboljših slovenskih jadralcev je bil včeraj precej redkobeseden; pa menda ne zato, ker bi ga z našim vprašanjem spravili v zadrego. "Večinoma ne govorim veliko. Zdajle pa imam itak glavo nekje drugje, takšen sem vedno pred treningom," pojasnjuje. S posadko Maxi Jene, v nedeljo bo štela 22 članov, se bo znova pomeril na znameniti jadralni regati Barkovljanka (Barcolana), ki bo že 44. potekala v Tržaškem zalivu.

Morda je zadnjič

Maxi Jena bo tudi tokrat plula pod slovensko zastavo. "Ne vem pa, ali ne bo tako zadnjič. Sponzorjev pri nas tako rekoč ni. Po drugi strani imamo pred vsako regato ponudbe iz Italije – a če jih bomo sprejeli, bomo morali sprejeti tudi njihova pravila igre, kar pomeni, da bomo pluli pod tujo zastavo, posegli pa bodo tudi v sestavo posadke," dodaja.

Vzdrževanje Maxi Jene na leto stane okoli 30 tisoč evrov. Ker denarja primanjkuje, se bo na Barkovljanki že šestič pomerila z istimi jadri. In v čem je problem? "Tako kot pri smučki – če jo vozite na primer pet let – gre tehnologija naprej, pa material verjetno tudi ni več takšen kot na začetku. Tako je z jadri, upam, da bodo zdržala do konca." Komplet osnovnih jader za Maxi Jeno namreč stane 
vrtoglavih 300 tisoč evrov.

Prihodki strmoglavili

Jadrnica je bila ob nastanku na tehnološkem vrhu, njene načrte pa je podpisal koprski navtični arhitekt Andrej Justin. Ne glede na finančno sušo je še vedno v lasti koprskega podjetja Meteor, v katerem ima solastniški delež tako krmar kot njegov oče Janko, nekdanji prvi mož Istrabenza, ki je Maxi Jeno včasih izdatno sponzorsko podpiral.

Podjetju so se prihodki, ki so leta 2010 znašali več kot 130 tisoč evrov, lani 
zmanjšali na dva evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.