Magazin > VIP
124 ogledov

Japonska princesa pesem posvetila idrijski čipki

Japonska princ in princesa Akišino in Kiko Bled Saša Despot
Princesa Kiko se je poklonila idrijski čipki.

Japonski princ in princesa Akišino sta lani obiskala Idrijo, med drugim tudi Čipkarsko šolo v Idriji, kjer so učenke in učiteljice prestavile mojstrovine izdelovanja čipk. Te dni je na občino Idrija prispela depeša, v kateri princesa Akišino sporoča, da je napisala pesem, posvečeno idrijski čipki.

Princesa Akišino je za Utakai Hajime, tradicionalno branje poezije v japonski cesarski palači, ki se na dvoru odvija vsako leto 15. januarja, napisala pesem, ki govori o obisku v čipkarski šoli v Idriji, je razvidno iz objave na spletni strani idrijske občine.

Gre za staro tradicijo iz osmega stoletja, ko pesmi napišejo in berejo člani cesarske družine, vključno s cesarjem in cesarico, od 19. stoletja dalje, ko je dogodek odprt širši javnosti, pa lahko sodelujejo tudi drugi ustvarjalci. Letošnja tema teh pesniških miniatur je bila tišina - sei. Princesa Kiko je napisala pesem, posvečeno tihi govorici otroških rok, ki ustvarjajo idrijsko čipko.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.