Magazin > VIP
24 ogledov

Je t'aime ne poje več

Jane Birkin Žurnal24 main
Slavna pevka in igralka Jane Birkin bo prihodnjo soboto nastopila v Ljubljani. Od smrti Sergea Gainsbourga pa, kot nam je povedala, svojega največjega hita ne bo izjvajala z nikomer več.

Ste v vseh teh letih že kdaj obiskali Ljubljano?
Ne, sem pa posnela dva filma v nekdanji Jugoslaviji. V enem od njih, ki govori o partizanih, je Serge (Gainsbourg, op. p.) igral vojnega heroja, ki ustavi nemško vojsko. Vse skupaj je bilo posneto v srbo-hrvaščini, zato nimam pojma, kaj smo pravzaprav govorili v filmu.

Se še spomnite, katerega leta je to bilo?
Seveda, saj sem bila takrat noseča s Charlotte, torej je bilo to 41 let nazaj.

Kdo bo pel Je t'aime z vami v Kinu Šiška?
Nihče ne bo nikoli več pel Je t'aime z mano.

Je nikoli več ne izvajate v živo?
Le kako bi jo lahko brez Sergea?

Ali morda kaj obžalujete, da Sergeu niste kaj povedali, ko je bil še živ?
Ne, obžalujem edino dejstvo, da je mrtev in da se ne moreva več skupaj smejati in pogovarjati. Ko sem igrala v teatru, sva se po telefonu pogovarjala vsak večer. Bil je neskončno šarmanten in čeprav sem ga jaz zapustila, je nenhno krivil sebe.

Kaj se je zgodilo s orglami Hammond, ki jih lahko slišimo v pesmi Je t'aime?
Pojma nimam, saj sploh ne vem, kakšne so ogrle Hammond (smeh).

Najbrž so še vedno v v tistem velikem studiu v Marble Archu v Londonu?
Če je studio še vedno tam, seveda (smeh).

Česa se najraje spominjate iz tako imenovane svingerske londonske scene 60. let? Pravzaprav mi sploh ni bila tako všeč. Bilo je sicer zanimivo in fascinantno srečevati in sodelovati z velikimi umetniki tistega časa, a tisto, kar nas je povezovalo, je bila pravzaprav kulturna revolucija.

Še nosite torbico Birkin, ki je po vas dobila ime?
Imela sem jih okoli štiri. Tri sem podarila v dobrodelne namene, zadnja je bila kupljena za 163 tisoč dolarjev, denar pa je šel za žrtve potresa na Japonskem. Za te torbice mi je, po pravici povedano, prav vseeno.

Javno zavzemate za demokracijo v Burmi. Zakaj ravno Burma?
Ker sem imela priložnost spoznati Aung San Suu Kyi in njena zgodba se me dotaknila, saj je previdno nepremišljena in to sem bila vedno tudi jaz. Skušam pomagati s tem, da po svetu širim njeno zgodbo in boj za demokracijo v Burmi. Rada pojem z otroci in hodim po državah, kjer so manj priviligirani. Tako pokažem, da mi ni vseeno in upam, da to še kdo vidi in skuša posnemati.

Je internet res uničil glasbeno industrijo?
Ne, menim, da je internet super. Cedejev kmalu ne bo več. Glasbo si lahko naložimo s spleta, zakaj bi komplicirali in blokirali razvoj? Ljudje so sicer vedno radi malce nostalgični in zdaj spet radi kupujejo vinilne plošče in druge. Jaz nisem takšna - preteklost pustim v preteklosti.

V kateri vlogi ste se po vašem mnenju najbolje izkazali kot igralka?
La Pirate (1984). Pred tem sem bila igralka iz komedij.

Že 40 let živite v Franciji. Zakaj prav Francija?
Rada imam Francoze in oni imajo radi mene. Angleži so ... hm. Tam imam sicer sorodnike, a v Franciji se počutim doma - tu imam lepo življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.