Magazin > VIP
44 ogledov

Kako bo britanska kraljica proslavila 60 let vladanja

britanska kraljica Elizabeta Žurnal24 main
Na Otoku je vse nared za začetek uradnih štiridnevnih praznovanj ob 60. obletnici vladanja britanske kraljice Elizabete II.

Različne prireditve ob visokem jubileju britanske kraljice Elizabete II, ki letos obeležuje 60 let vladavine, sicer potekajo že nekaj časa, v teh dneh pa bodo dosegle vrhunec. Kraljica, ki je znana kot velika ljubiteljica konj, bo za začetek danes obiskala znamenito konjsko dirko v Epsomu.

Milijoni ljudi, ki si bodo dogodek ogledali v živo, in vsi ostali pred malimi ekrani, pa morda z veliko nestrpnostjo pričakujejo nedeljsko prireditev, ko bo po Temzi v Londonu zaplulo okoli tisoč plovil iz Velike Britanije, Britanske skupnosti narodov in drugod. To bo eden od vrhuncev praznovanj, ki bo postregel z veličastnim prizorom. S posebej za to priložnost zgrajeno rdeče-zlato kraljevo barko se bo po reki zapeljal tudi kraljevi par, Elizabeta II. in njen soprog, princ Philip. Sledili jima bodo ostali člani kraljeve družine. Številni Britanci pa bodo nedeljo izkoristili tudi za vrsto uličnih zabav, kosil in piknikov s sosedi, podobno kot leta 1977, ko je približno deset milijonov ljudi na ta način obeležilo srebrni jubilej Elizabetine vladavine.

V ponedeljek pa bo Buckinghamska palača gostila približno 12.000 gostov, ki jim je bila sreča naklonjena ob žrebanju. Pikniku pa bo zvečer sledil še dolgo pričakovan koncert pred Buckinghamsko palačo z nastopi vrste znanih glasbenikov, kot so Sir Paul McCartneyElton John, Robbie Williams, Kylie Minogue, Stevie Wonder in Shirley Bassey.

Uradna praznovanja se bodo sklenila v torek, ko bo v londonski katedrali Sv. Pavla najprej potekala zahvalna maša. Paša za oči pa bo kraljeva povorka kočij do Buckinghamske palače in pozdrav britanske kraljice in ostalih članov kraljeve družine z balkona palače zbrani množici.

Komentarjev 1