Magazin > VIP
13245 ogledov

Kakšne zgodbe o Manci Košir!

manca košir Facebook/Different
Rada je imela ljudi in oni njo, zato nič čudnega, da boste ob odzivih na njeno smrt potočili tudi kakšno solzo.

Včeraj nas je presenetila vest, da je boj z boleznijo izgubila Manca Košir, poslovila se je v 77. letu starosti. Smrt so potrdili v njeni družini, s čustvenim zapisom in fotografijo se je od mame poslovila hči Tina Košir, ki ni pozvala k žalovanju, pač pa k praznovanju Mančinega bivanja. "Če tako začutite, zapišite v komentar, kako vas je navdihnila. /../ Namesto rož pa vas vabim, da zasejete seme dobrega: naredite nekaj lepega za nekoga, nekomu iskreno nekaj ljubečega poveste. Naj zacveti ljubeča povezanost med nami," je zapisala v sporočilu na Facebooku, pod katerim se je do danes zjutraj nabralo že več kot 1600 komentarjev. Svoje spomine na manco so zapisali tudi nekateri znani Slovenci in Slovenke. 

Sonja Javornik, novinarka in strokovnjakinja v šovu Poroka na prvi pogled, je zapisala: "Uh … bila je moja profesorica na faksu, kasneje pa sem jo večkrat srečevala in na srečo tudi delala intervjuje z njo. V njih je povedala kup modrosti, ki so ostale z mano. Ampak mislim, da mi je najbolj ostal v spominu njen smeh. Pred par desetletji je z zamudo prišla na neko tiskovko. In se potem ves čas glasno smejala. Takrat sem si mislila, kako se ven meče. Z leti, ko sem postala manj zategnjena, sem se pa začela zgledovati po njej. Smejmo se!!! Glasno, brez zadržkov. Če je le mogoče, uživajmo v življenju. Carica!!!"

Katja Mlakar, vodja Agencije AVI: "Oh, zaradi nje sem šla študirat novinarstvo. Rekla mi je: 'Te bom dala med moje najljubše študente.' Večno ji bom hvaležna, moji najljubši učiteljici s faksa. Ko sva bili že na TI, mi je rekla: 'Veš Katja, ene ženske ne bodo nikoli stare 40- recimo jaz in ti.' Ona bo zame večno mlada. Večno lepa. Večno navdih." 

Pevka Ana Soklič Mance ni poznala, a se jo je vseeno dotaknila: "Iskreno sožalje družini in svojcem! Osebno se nisva spoznali, pa vendar čutim, da je in ostaja, močna in tankočutna ženska, ki je dodobra ožela to življenje in ga bo nadaljevala v drugi deželi, v mestu sonca in njegove svetlobe. Nekoč pa se ponovno srečate... Držite se, želim vse dobro in pošiljam objem." 

Glasbenik, novinar, voditelj in dobrodelnež Tomaž Mihelič je bil z njo v stiku še pred dvema tednoma: "Pred 14 dnevi sva si pisala, tole sem ji poslal: Manči moja zlata, v najlepše barve objeta, končujem knjigo in mislim nate, koliko inspiracije žari iz tebe, mnogim daješ ustvarjalni zagon, jih spodbujaš, naj si upajo pogledati dlje. Ko pomislim nate, pomislim na vitko, elegantno brezo, ki z globokimi koreninami srka zemeljsko ljubezen, da jo skozi radoživo radovednost igrivih vej in šelestenje tenkočutnega listja posipava na nas. Nekaj božjega je v vsakomur, le v tebi je celo božanstvo, zato, ker se znaš prepustit vsa in to te dela tako pisano, tako modro, in vijolično, strastno rdeče, plemenito zeleno, z vsemi čustvenimi odtenki presvetljeno... Hitim še z zadnjimi poglavji, saj si srčno in prav nič skromno želim, da bi jo prebrala, čeprav se je moja želja izpolnila že takrat, ko si me poklicala, da bi si rada dopisovala z mano za tvoja moška pisma. Priznam, zašibila so se mi kolena ob misli, da bi si dopisoval s tako imenitno žensko. Nihče o knjigah ne govori tako strastno, kot ti, preljuba lady M. Premalokrat sem ti rekel, kako zelo te imam rad in kako neskončno sem ti hvaležen, za vsako črko, vsako misel, vsak navdih,objemam te z vetrom in poljubljam s svetlobo. Moja, moja, tvoj Tomaž, jezična Marlena. In da, odgovorila mi je! Manči moja zlata."

"Dragi dekleti! Vaša mama je bila živa energija. In ta nikoli ne izgine, je večna. Večni ogenj, luč in svetloba. Objemam vaju iz srca," je zapisala pisateljica Azra Širovnik

"Ljuba Manca, naj seme tvoje ljubezni prekrije našo domovino in ves svet. Globoko in iskreno sočutje dragi Tina in Ladeja in svojci in prijatelji," tako se je od Mance poslovila Anita Ogulin, predsednica ZPM Moste-Polje.

Urednica Barbra Jermann je zapisala: "Dragi Tina, Ladeja, moje sočutje, sožalje in občudovanje Manci, bila je moja profesorica, prijateljica moje Renate, ko smo se poslavljali od nje, me je navdihnil njen odnos do življenja in odhajanja. Na koncu smo se smejali ... Res je bila izjemna, predvsem pa ena velika in močna luč, ki nam osvetljuje modrosti življenja. Manca zato ostaja z nami."

Terapevtka Lea Leonida Mrgole se tako spominja Mance Košir: "Manca, najbolj se je bom spomnila z večera, čajanka z Manco, ki je bil ravno na moj rojstni dan 14. 5.2013, ko sva bila z Albertom gosta s predstavitvijo najine knjige. Ob tem pa še vseh srečanj, njenih zapisov, ki so me navdihnili... Hvala, za to, da nam je kazala, kako polno je lahko življenje."

Voditeljica, novinarka in pisateljica Alenka Kesar pa ji je v slovo zapisala: "O, Manca moja ljuba. Moja profesorica na fakulteti, mentorica pri diplomi, uvodničarka moje prve knjige. Manca, ki je stopila v predavalnico s krilom, ki ji je plesalo okoli nog in s širokim nasmehom sedla na kateder. Manca, ki nas je imela rada in nam je to tudi povedala. Manca, ki se je znala od srca smejati. Manca, ki je sedela, ob naši je kolegici, ki je doživela epileptični napad in jo med predavanjem snovi nežno božala po laseh, da se je umirila. Manca, ki nas je navdihovala k pisanju in dobremu novinarstvu. Oh, Manca. Tako rada sem te imela. Vedno sva se srčno objeli. Rekla si mi: 'Alenčica moja.' Objemam te med zvezde in izrekam najglobje sožalje druži."

Kljub bolezni je imela še velik načrt

Od nje so se poslovili tudi v Zeleni stranki Vesna, katere članica je bila in razkrili, da je Manca bila tudi kandidatka na listi Vesne za letošnje evropske volitve.

"Danes nas je vest, da se je poslovila naša Manca, pustila brez besed. Kljub njeni težki bolezni, je bila do zadnjega še tako polna Poguma, Upanja in Življenja, ki ga je prelivala na vse nas. Na letošnji dan Zemlje je postala prva častna članica VESNE - in sedaj bo objela Mater Zemljo, za katero ji je bilo tako zelo mar - do zadnjega diha.

Manca je ženska, ki je slovenski prostor močno zaznamovala z mnogoterimi vlogami. Večkrat spregledan pa je njen doprinos k ustvarjanju slovenskega zelenega političnega prostora - vse od začetka obstoja Republike Slovenije do danes. Bila je aktivna članica prve slovenske zelene stranke Zeleni Slovenije, ustanoviteljica in prva predsednica Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije. Leta 2011 je dejala: 'Čas je za spremembo, ta svet je ustvarjen zato, da se imamo dobro vsi in ne le elita.'

Manca je (bila) tudi kandidatka na listi VESNE za letošnje evropske volitve. Tako je želela: 'Podpreti VESNO z vsem srcem in telesom.' Kljub temu, da smo se zavedali njenega slabega zdravstvenega stanja, se nam je zdelo prav, da spoštujemo to njeno željo in pogum za tako odločitev. Do zadnjega nas je spodbujala in iskala načine, kako lahko pomaga. V tem duhu bo vedno z nami. Njen pogum bo naš pogum!

Kot je želela sama - za njo ne bomo žalovali, vsaj ne na glas - pač pa slavili njeno bogato življenje, s katerim se je dotaknila src mnogih. Iskreno sožalje izrekamo družini, prijateljem in vsem, katerih življenja je bogatila," so zapisali v PR sporočilu.

Komentarjev 1
  • Ender3 14:13 03.maj 2024.

    Odšla je v večnost in ostala bo večna v naših srcih..🌈

Sorodne novice