Magazin > VIP
6262 ogledov

Kar je naredil naš znani voditelj, je lahko nevarno

robert roškar Instagram
"Šekast sem!"

robert roškar | Avtor: Instagram Instagram
Priljubljeni voditelj Radia 1, Robert Roškar, svoje sledilce na Instagramu redno zabava s hudomušnimi videi, iz katerih se lahko kdaj pa kdaj tudi kaj naučijo. Tako je bilo tudi tokrat, ko je Robert preizkusil dva samoporjavitvena izdelka in ta test posnel.

Radijski voditelj, ki spada tudi med najbolj uspešne vplivneže pri nas, je svoje prvo snidenje s samoporjavitvenim razpršilom in peno posnel v sklopu promocije za neke prehrambne dodatke. Kot je povedal, bo na zasluženi dopust odšel šele avgusta, zato si bo do zagorele polti do takrat pomagal z izdelki, ki so na voljo.

Začel je z razpršilom. Ker ni bilo takojšnjega učinka, se je po obrazu in vratu še dvakrat namazal s peno. Pri tem je priznal, da ni vedel, koliko pene mora nanesti in koliko časa mora biti izdelek na koži. Po nekaj minutah je Robert pokazal rezultat. "Šekast sem!" je bentil. Njegova koža ni bila rjava, ampak rdeča. Ker je povedal, da mu je v obraz vroče, in da se počuti, kot bi ga nekdo namazal s čilijem, predvidevamo, da je imel alergijsko reakcijo. 

Pri uporabi lepotnih izdelkov je treba biti pazljiv

Na embalažah lepotnih izdelkov je ponavadi zapisano opozorilo, da je treba izdelek pred prvo uporabo na koži testirati. "Obstajata dve vrsti kožnih reakcij na kozmetične izdelke. Prva se imenuje iritativni kontaktni dermatitis, ki se razvije, ko nekaj poškoduje vašo kožo. Na mestih, na katerih ste izdelek uporabili, koža lahko peče, srbi ali postane rdeča. Lahko nastanejo tudi mehurčki in izcedek. Druga vrsta reakcije vključuje odziv imunskega sistema. Imenuje se alergijski kontaktni dermatitis in simptomi lahko vključujejo rdečico, oteklino, srbenje in koprivnico. Vaša koža lahko postane rdeča. Alergijsko reakcijo lahko dobite na kateremkoli delu telesa, najpogosteje pa na obrazu, ustnicah, očeh, ušesih in vratu," piše Webmed.com, kjer opozarjajo, da težave ponavadi nastanejo zaradi dišav in konzervansov. "Tudi izdelki, na katerih piše, da so "brez vonja", imajo lahko dišavo, ki prekrije kemične vonjave. Morda ga ne boste vonjali, vendar je tam in lahko povzroči alergijsko reakcijo."

Po pisanju medija med lepotne izdelke, ki pogosto povzročajo kožne reakcije, spadajo mila za kopanje, detergenti, antiperspiranti, ličila za oči, vlažilne kreme, šamponi, laki za nohte (še posebej tiste, ki vsebujejo formaldehid) in lepila za nohte. Tudi barve za lase so lahko nevarne. 

Kako se izogniti kožnim reakcijam na lepotne izdelke?

1. Poiščite izdelke z najmanj sestavinami. To bo zmanjšalo možnost za nastanek nezaželene reakcije.

2. Pred uporabo izdelka opravite test. Z majhno količino izdelka namažite notranjo stran komolca in počakajte 48 do 72 ur. Če se pojavi rdečica, oteklina, srbenje ali pekoč občutek, tega izdelka ne uporabljajte.

3. Dišavo vedno nanašajte na oblačila, ne na kožo. 

4. Samo zato, ker na etiketi piše, da je nekaj "hipoalergeno", "dermatološko testirano", "preizkušeno" ali "ne draži", to ni zagotovilo, da bodo izdelki prijazni do vaše kože. 

 

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 11:34 29.junij 2023.

    Še en primerek prepiha v glavi!!! Idiot ostane idiot!!!