Magazin > VIP
2481 ogledov

Karmen Švegl rodila v Bejrutu

karmen švegl, bejrut, slovenska dopisnica Osebni arhiv
Karmen Švegl, slovenska dopisnica iz Bejruta, je sina Oskarja povila v zasebni libanonski bolnici.

Za Val 202 je s sogovornico Danilo Hradil Kuplen spregovorila o svojih občutkih ob porodu in raznovrstnih libanonskih običajih ter njihovem zdravniškem sistemu.

Oskar je "rojen popotnik"

Sina sta z možem poimenovala Oskar, saj je po besedah Karmen to ime, "ki je vsepovsod bolj ali manj domače." Pot domov je odlično prenesel, saj je, kot je v šali poudarila slovenska dopisnica iz Bejruta, "rojen popotnik."

Karmen Švegl je za Val 202 pojasnila, da z zdravstvenim sistemom tam v preteklosti sicer ni imela toliko izkušenj, čeprav je "Libanon znan po zdravniškem turizmu." Sem namreč po njenem pripovedovanju prihajajo ljudje iz okoliških regij, večinoma iz Sirije in Jordanije, saj ima država dobre bolnišnice in zdravnike, večinoma šolane v tujini. Kot zanimivost je Šveglova izpostavila, da je visoka tudi prisotnost estetske kirurgije, saj si dekleta iz Irana v Libanon hodijo popravljat svoje nosove. Eden izmed libanonskih plastičnih kirurgov naj bi naši novinarki tudi zaupal, da si ta dekleta želijo "nosove iz različnih revij", ki jih prinesejo s seboj.  

Naličenost je izjemno pomembna, pa čeprav le uro po porodu

Kot je še povedala za Val 202, je Šveglova sicer ves čas nosečnosti imela dober občutek glede zdravniške oskrbe. Oskar se je zaradi določenih zapletov rodil s carskim rezom. Naša dopisnica iz Bejruta je kot zanimivost izpostavila še dejstvo, da se Libanonke po porodu v bolnišnicah pustijo razvajati, tam namreč ostanejo dalj časa in prepustijo skrb za dojenčke medicinskim sestram.

Zanimivo se ji je zdelo tudi navodilo, ki ga prejmeš kot nosečnica pred prihodom v bolnišnico in na katerem piše, da ne pozabi svojih ličil in fotoaparata. Naličenost naj bi bila po njenem pripovedovanju Libanonkam izjemno pomembna, pa čeprav le uro po porodu. Cene za porod se v Libanonu sicer gibajo okoli 3000 evrov.

 

 

Komentarjev 4