Magazin > VIP
23 ogledov

Kate in William sinu dala neprecenljivo darilo

Kate Middleton princ William Reuters
Princ William in Kate Middelton želita storiti vse, kar je v njuni moči, da ohranita zdravje svojega prvorojenca. Sinčku sta tako že v porodnišnici dala neprecenljivo darilo – shranila sta njegove matične celice.

William in Kate sta se morala pred prihodom novega družinskega člana, ki bo nekoč postal kralj, soočati z različnimi odločitvami, med drugim pa sta premišljevala tudi o tem, če bi shranila matične celice iz popkovnične krvi ob rojstvu svojega sina. Kraljevi par se je na koncu le odločil, da bosta to storila, saj sta s tem zagotovila zdravje princa Georga tudi v prihodnje. Popkovnična kri je namreč bogata z matičnimi celicami in ima lahko pomembno vlogo pri zdravljenju mnogih bolezni.

Prinčeva dediščina v obliki matičnih celic je bila po poročanju časnika Freizeit Revue poslana v ZDA, kjer bo v upanju, da je bodoči angleški kralj nikoli ne bi potreboval, ostala v globoko zamrznjenem stanju.

Enako storili tudi ostali

Britanski kraljevi par pa ni edini kraljevi par, ki se je ob rojstvu svojega otroka odločil za hrambo matičnih celic iz popkovnične krvi. Leta 2005 je danski dvor, predvsem pa princeso Mary in prestolonaslednika Frederika, razveselilo rojstvo princa Christiana, katerega matične celice so bile shranjene, v kolikor bi jih princ v prihodnje potreboval za zdravljenje življenjsko ogrožajočih bolezni. Španska princesa Letizia in njen mož, prestolonaslednik Felipe, sta leto kasneje prav tako shranila matične celice svoje prvorojenke, princese Leonor, in sicer v zasebni banki v Arizoni.

Kaj so matične celice in za kaj se uporabljajo?

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni kot so rak, prav tako pa tudi v primeru drugih genetskih, imunskih, metaboličnih in krvnih bolezni. V njihovi naravi je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni ter tam izpodrivajo bolne celice. Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v kateremkoli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so v primerjavi z matičnimi celicami odraslih kakovostnejše in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven ter neboleč za mamico in otroka, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka.

Trenutno se matične celice iz popkovnične krvi uspešno uporabljajo za zdravljenje več kot 70 bolezni. Njihova hramba je možna v zasebnih in javnih bankah, ne glede na način hrambe pa predstavlja darilo novorojenčku, saj so matične celice gradniki življenja in zakladnica zdravja.

Za hrambo matičnih celic ob rojstvu svojega otroka se je odločilo tudi nekaj znanih Slovencev. V tej galeriji si oglejte, kateri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.