Magazin > VIP
9321 ogledov

Kdo bo kralj, če Charles umre pred kraljico? William ali Andrew?

kraljeva družina
Javnost si želi na prestolu videti vojvodo Williama in ne princa Charlesa. Želja se jim ne bo uresničila … Kaj pa bi se zgodilo, če Charles umre pred svojo mamo?

Princ Charles je pretekli teden praznoval 70. rojstni dan. Prestolonaslednik verjetno že nestrpno čaka, kdaj mu bo mama Elizabeta prepustila vladanje, a se to očitno še ne bo tako kmalu zgodilo, saj se kraljica še vedno počuti zelo dobro in dovolj pri močeh za vse uradne termine.

Javnost pa si že nekaj let želi, da bi namesto Charlesa na prestol sedel njegov sin William. Na to idejo je prva prišla princesa Diana in s to mislijo "okužila" podanike. Četudi bi si to morda želela tudi Lizzie, tega Britanci ne bodo dočakali.

kraljica elizabeta ii | Avtor: Profimedia Profimedia

Kraljica se namreč drži starega zakona "Act of Settlement", ki ureja nasledstva. Po tem zakonu krona pripada prvorojencu kralja oziroma kraljice - od leta 2015 otrokov spol ni več pomemben, prej je imel prednost sin. 

Če bi želela kraljica, ki nima vpliva na parlament, ta zakon spremeniti, o tem doslej sicer ni bilo slišati nič, bi jo čakal dolgoleten boj.
Kaj pa bi se zgodilo, če Charles umre pred svojo mamo? Bi na prestol sedel njegov brat Andrew, kraljičin tretji otrok, ki je bil ob rojstvu drugi v vrsti za prestol?

princ william, kate middleton | Avtor: Profimedia Profimedia

Prestol bi v tem žalostnem primeru zasedel William. Če bi se zgodilo, da umrejo vsi Charlesovi nasledniki, tudi vnuki, pa bi bil novi kralj Andrew.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.