Magazin > VIP
360 ogledov

Kdo teži mariborskim glasbenikom?

Nea guši
Včasih kot plod sodelovanja med glasbeniki nastane nekaj, kar na začetku ni čisto razumljivo vsakomur, a je ravno zaradi tega zanimivo.

Skejtpankerji Alo!Stari so idejo za skladbo imeli že pred dvema letoma, a plod njihovega sodelovanja z reperjem Emkejem je luč sveta ugledal šele sedaj. Marsikdo se ob tem vpraša, kako to, da je trajalo kar dve leti od ideje do realizacije skupnega komada. Fantje za to "okrivijo" razmere, v katerih smo se vsi znašli. "Zgodil se je Covid in posledično smo glasbeniki ter tudi vsi ostali v veliki večini morali prilagoditi plane in se pripraviti na neko novo realnost. Zato je ta komad ostal za nekaj časa pospravljen v predalu. Potem pa se je končno pokazala priložnost za realizacijo, Emkej je bil takoj za in smo startali," nam povedo fantje iz zasedbe Alo!Stari.

Čeprav za pankerje in raperje velja nekakšna pregovorno uporništvo, pa fantje pravijo, da so mnenja, da se spremembe delajo od znotraj in počasi, ne glede na to, kako revolucionarno se sliši biti na ulici in se upirati.

Čeprav je besedilo v narečju in verjetno kar precejšnje število poslušalcev trenutno še ne razume, kaj pomeni naslov Nea guši, se fantje s tem ne obremenjujejo in sporočajo: "Menimo, da bo "Nea guši" hitro zlezel pod kožo tudi nekomu na čisto drugi strani naše male kokoši." A vseeno na hitro pojasnijo pomen naslova njihove skladbe. "Zelo enostavno je. "Nea guši" pomeni "Ne mi težit". Uporabljamo ga lahko v dveh kontekstih. Prvi je prvinski, na vrhuncu afekta, ko te nekdo res spravi v bes. Drugi pa je post-agresivni, ko imaš res že vsega dovolj in ga izustiš na hitro in v lažjem tonu."
A na hitro ponudijo tudi nekaj podobnih izrazov, ki bi lahko nadomestili njihov "Nea guši!" Recimo: "Ne teži. Ne gnjavi. Ne mi težit. Ne bluzi. Ne bit kreten  in podobni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.