Magazin > VIP
30 ogledov

Kim Il Kusturica

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Režiser Emir Kusturica zaradi domnevnih laži in duševnih bolečin toži E-novine.

"Razlog, da režiser Emir Kusturica toži E-novine, je političen. Naše novice so zelo kritične do oblasti v Srbiji in so edini neodvisen medij, ki danes obstaja v državi. Kusturica je izbran, da bo neke vrsta črna roka atentatorja na naš portal. Obakrat nas toži zaradi tekstov, ki smo jih prenesli iz drugih medijev. Zanimivo pri tem pa je, da medijev, ki sta prva objavila oba teksta, ne toži," pravi urednik E-novin Petar Luković.

 

E-novine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Črna usoda za E-novine?

Kusturica od portala zahteva 50 tisoč evrov odškodnine zaradi objave članka Novogodišnja bajka za ubice (najprej objavljen na Peščanik.net), v katerem avtorja Zoran Janić in Miroslav Bojčić režiserja povezujeta s SDB Srbije (srbsko tajno obveščevalno službo) in profesionalnim morilcem Veselinom Vukotićem. Drugi članek, ki je zmotil Kusturico (objavil ga je Protest), pa je Jedna mala sarajevska analiza – Ugled i čast Emira K. avtorja Nermina Čengića, v kateri avtor med drugim piše o politično motivirani Kusturičevi tožbi proti E-novinam. Po Lukovićevem mnenju ni naključje, da je srbska politika za obračun z E-novinami izbrala Kusturico, saj naj bi bil v Srbiji neke vrste kult.


"Kusturica je danes pri nas kot neki mali Kim Il Sung. Podeljujejo mu nagrade, o njem se pišejo knjige, je gost vseh žirij in človek, ki odloča o mnogih stvareh. Verjetno je edini režiser na svetu, ki mu je država podarila celo planino. Te vrste fevdalizem ne obstaja niti v Severni Koreji. Njegove tožbe proti nam niso le še en dokaz nesvobode medijev v Srbiji, ampak tudi najboljši dokaz političnega obračuna države z mediji," trdi Luković in dodaja, da je portal najbrž edini medij na Balkanu, ki ima izjemno branost in niti enega oglasa kakšnega podjetja v Srbiji.

 

Kusturica je danes pri nas kot neki mali Kim Il Sung. Verjetno je edini režiser na svetu, ki mu je država podarila celo planino.
 

"Medijsko oglaševanje obvladuje država prek svetovalcev Borisa Tadića in njegovih najbližjih sodelavcev. Ti so lastniki 95 odstotkov vseh družb v Srbiji. To je še en dokaz, da tožba ni neka pravica ali duševna bolečina, ampak vprašanje političnega obračuna z nami."

 

Prva obravnava na sodišču bo 16. junija, Po Lukovićevih besedah bodo E-novine, če bi morale plačati omenjeno vsoto, propadle. "Tega seveda ne moremo plačati," pravi.

"Zelo zanimivo je, ko nekdo, ki se kiti s svobodo, napiše članek o vas kot o človeku, ki je bil ‘režiser Službe’ in ki je profesionalnemu morilcu priskrboval denar v času, ko je bil ta na begu. Za tožbo sem se odločil, da vidim, kako lahko nekdo podkrepi takšno obtožbo," je za Radio Slobodna Evropa odločitev za tožbo komentiral Emir Kusturica, ki bo letos predsedoval žiriji na filmskem festivalu v Cannesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.